Na Nový rok bude Ukrajina slavit Banderovy narozeniny - oficiálně!

zprávy

Od příštího roku budou narozeniny Stepana Bandery na Ukrajině oficiálním svátkem, sdělil ukrajinský deník „Obozrevatel“.

Na Nový rok bude Ukrajina slavit Banderovy narozeniny - oficiálně!
Ilustrační foto
30. listopadu 1999 - 04:20

Podle „Obozrevatele“ ministerstvo školství bude ve vzdělávacích institucích provádět vzdělávací kurzy, Národní banka vydá pamětní mince a pošta vydá nové obálky, razítka a známky.

110. výročí narození Stepana Bandery, které padá 1. ledna 2019, bude na Ukrajině oficiálním svátkem. Podle „Obozrevatele“ Nejvyšší Rada dne 18. prosince přijala usnesení o oslavě památných dat a výročí roku 2019, mezi nimi i narozeniny vůdce a organizátora ukrajinského nacionalistického hnutí na západní Ukrajině.


V roce 2019 by měly být také oslavovány narozeniny takových slavných ukrajinských osobností, jako jsou Valeruj Lobanovsij, Kazimír Malevič, Vladimir Ivasjuk, Alexander Zasjadko, Semjon Petljura, Igor Sikorsky a mnoho dalších.

Ministerstvo školství bylo pověřeno povinností zajistit, aby ve školách a dalších vzdělávacích zařízeních probíhaly vzdělávací kurzy o narozeninách, ministerstvo kultury mělo organizovat výstavy a tematické akce a Výbor pro televizi a rozhlasové vysílání by měl usnadnit mediální pokrytí.

Národní banka musí vydat pamětní mince a pošta by měla vydávat poštovní obálky a poštovní známky.


Stepan Bandera bojoval proti sovětskému režimu, ale rovněž kolaboroval s nacisty. Jeho ukrajinští nacionalisté - příslušníci OUN-UPA se podíleli na genocidě Židů a Poláků během druhé světové války. Je přitom skutečností, že dodnes Západ, který neustále vede mantru o "hodnotách" a "demokracii",  zavírá před očividnou fašizací ukrajinské vlády a společnosti obě oči.

(kou, prvnizpravy.cz, obozrevatel.com, foto: arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 15%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif