Na tankery zaútočil Írán, tvrdí Pompeo... a už je jasno!

zprávy

A máme to tady, pořád chyběla záminka k potrestání Íránu a americký ministr zahraničí už ji objevil: Írán stojí za útoky na oba tankery v Ománském zálivu, ještě mimo Hormuzský průliv.

Na tankery zaútočil Írán, tvrdí Pompeo... a už je jasno!
Hořící tanker Front Altair
14. června 2019 - 03:20

Dva ropné tankery jsou v plamenech poté, co byly údajně napadeny mimo Hormuzský průliv v Ománském zálivu. Posádky obrovských lodí, pod jmény Front Altair a Kokuka Courageous, byly evakuovány a zprávy o útoku zvýšily ceny ropy.

První útok byl v 8:50 íránského času a druhý v 9:50.

Front Altair, kterou vlastní norská námořní společnost, se nachází přibližně 40 km jižně od íránského přístavu Bandar-e Jask. Dva íránské záchranné čluny zachránily 44 námořníků.

Poblíž obou poškozených lodí je celá americká flotilaa, která doprovází letadlovou loď USS Lincoln. Náhoda?

Kdo má zájem napadnout dva tankery u pobřeží Íránu? Jedná se pouze o tři potenciální útočníky, USA, Saúdská Arábie a Izrael.

Pro informaci, Izrael udržuje námořní základnu s ponorkami dodanými Německem v Eritreji, u vjezdu do Rudého moře, nedaleko od dnešního "místa katastrofy".

Podle původních zpráv, byl tanker Front Altair zasažen torpédem.

Zde si můžete prohlédnout trať, kterou Front Altair projel Hormuzským průlivem a kde k útoku došlo



Druhá loď, Kokuka, patří k japonské lodní společnosti Kokuka Sangyo a je to opět jen náhoda, že dnes je japonský premiér Šinzó Abe na státní návštěvě v Teheránu.

Íránský ministr zahraničí Javad Zarif řekl, že to může být spiknutí, protože to bylo velmi "podezřelé", že japonská loď byla napadena v den, kdy se Abe setkal s íránským náboženským vůdcem Ájatolláhem Sajjid Alí Chameneím.

Ještě podezřelejší je, že japonský ministr obchodu mezitím řekl, že oba tankery přepravují určité zboží do Japonska, aniž by poskytl další podrobnosti.

Chce někdo sabotovat vztahy mezi Íránem a Japonskem?

Iránský zpravodajský kanál Press TV ukazuje letecké záběry z hořícího Altairu:


Posádka tankeru Kokuka Courageous uhasila oheň sama poté, co požár po útoku vypuknul, napsala japonská tisková agentura Kyodo, která cituje mluvčího lodní společnosti Kokuka Sangyo.

„Prezident Trump byl informován o útoku na lodě v Ománském zálivu a vláda USA poskytne pomoc a bude situaci i nadále vyhodnocovat," řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Samozřejmě, že není pravda, že íránské lodě zachránily 23 členů posádky tankeru a 21 z dalšího a odvezly je do bezpečného íránského přístavu Bandar Abbas.

Anonymní úředníci z amerického ministerstva obrany si pospíšili a označili Teherán jako útočníka, řekli pro CBS: „Je to velmi pravděpodobné, že Írán způsobil útoky."

Tady to máme znovu, bez vyšetřování a bez důkazu a okamžitě, že Írán zaútočil.

Dovolte mi, abych vám připomněl, že 22. dubna Trump hrozil nulovým vývozem ropy z Íránu a chtěl potrestat všechny země, které tento zákaz porušily. Jednalo se o Čínu, Indii, Jižní Koreu a Japonsko.

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif