ND: Německá levice nevítá americké tanky - kde jsou, tam je válka!

zprávy

Zástupci Levicové strany Německa uspořádali v Braniborsku protest v souvislosti s přesunem amerických vojsk na ruské hranice, uvedl deník Neues Deutschland.

ND: Německá levice nevítá americké tanky - kde jsou, tam je válka!
Ilustrační foto
29. května 2018 - 10:15

Takové akce označili za „nezodpovědné" a připomněli, že „předvádění svalů" a „zbraní" může dovést do války.

Na ruské hranici s Polskem, Litvou, Lotyšskem a Estonskem existuje americká mechanizovaná brigáda, napsal Neues Deutschland. Je tam od roku 2017. Každých devět měsíců dochází k rotaci všech vojáků spolu s tanky a jinou technikou, vysvětluje německé vydání. A nyní přišel čas na další změnu stráže, a proto došlo k obnovení vojenské přepravy přes Braniborsko. Stejně jako na počátku roku 2017, jsou členové Die Linke již na místě, aby protestovali proti eskalaci napětí.

„Řinčení zbraní na ruských hranicích vytváří vážný konfliktní potenciál a jen prohlubuje rozkol v Evropě a ve světě," poukazuje německá levice. „Každý, kdo se chce vyhnout horké válce, by neměl vést studenou válku." Jeden z představitelů levice Norbert Müller je rozhořčen, že úřady skrývají informace o manévrech s odkazem na vojenské tajemství. Ale s takovým zacházením s opozicí je zvyklý.


Nejvíce ho však dráždí samotné přemísťování vojsk, logistická podpora Bundeswehru a závody ve zbrojení. Podle něj je to „nezodpovědné" chování. Německo by mělo mít zájem na odzbrojení a snížení úrovně napětí, protože „pokud jde o válku s Ruskem, budeme v jejím středu", zdůraznil.
 
Müller je přesvědčen, že „vojenské hry se svaly“ nejsou přínosem pro německý ani polský národ, ale pouze pro pravicovou vládu ve Varšavě, která ze sebe dělá ochránce před „ruskou hrozbou“. Kromě toho je přesvědčen, že rotace - není jen případnou změna, ale také test logistických kapacit NATO rychle přesunout velké počty vojáků na východ.

 
Ve prospěch této verze hovoří skutečnost, že současně s rotací v Polsku a pobaltských zemí pošle další vojáky 20 zemí na cvičení „Sabre Strike“. „Zkušenosti z Vietnamu a Sýrie ukazují: kde se objevují americké jednotky, je nedaleko do války," uvedli zástupci komunistů. „Když tanky - bez ohledu na to, pod jakou vlajkou - jedou z Německa na východ, je to zcela v rozporu s historickou odpovědností."

(kou, prvnizpravy.cz, neues-deutschland.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif