Nepříjemné ruské otázky Britům ohledně „případu Skripal"!

zprávy

Řada otázek, které ruské MZV prostřednictvím velvyslanectví poslalo na britské ministerstvo zahraničí v souvislosti s „připadem Skripal", je očividně Londýnu nepříjemná.

Nepříjemné ruské otázky Britům ohledně „případu Skripal"!
Ilustrační foto
2. dubna 2018 - 04:20

Podle Ruska je celý případ „vyfabrikován“ proti Moskvě. Zajímavé je, že odpovědí prostřednictvím britského tisku byly poznámky, že jedna o cynismus. Čtenář sám ale může posoudit nakolik jsou ruské otázky releventní.

Rusko zejména požaduje vysvětlit, proč jí bylo odepřeno právo konzulárního přístupu k dvěma ruským občanům, kteří utrpěli otravu na britském území. Navíc se Moskva dotazovala, které protilátky byly požity u Skripala a jeho dcery, a jak se tyto protilátky našly u britských lékařů v místě incidentu.

Rusko zajímá, na základě jakých znaků či markerů byl označen údajný „ruský původ" látky použité v Salisbury, a zda Spojené království má kontrolní vzorky bojových otravných látek, které Londýn nazývá „novičok". Rusko navíc čeká na odpověď na otázku, zda byly v Británii vyvinuty vzorky této látky nebo jejích analogie.

Rusko také chce vědět, na jakém základě byla ke spolupráci při vyšetřování incidentu, v němž byli otrávěni jeho občané, byla přizvána Francie, jak se Paříž podílí na případu a zda Spojené království oznámilo toto rozhodnutí OPCW.

Rusko začíná podezřívat britské tajné služby ve věci Skripal!

Velvyslanectví vyjádřilo přesvědčení, že „s příchodem nových informací se objeví nové otázky".

Otázky pro Francii

Ruští diplomaté poslali dotazy k "případu Skripal" i francouzskému ministerstvu zahraničí.

Velvyslanectví se zajímá, na jakých základech se Paříž podílela na spolupráci ve vyšetřování incidentu v Salisbury ve Spojeném království a zda francouzská strana zaslala OPCW oficiální oznámení o souvislosti s případem. Rusko by rovněž rádo vědělo jaké důkazy Londýn předal Paříži, zda byli francouzští odborníci při sběru biomateriálu Skripala, a zda se ve Francii prováděly nějaké testy vzorků.

Rusko navíc požaduje objasnit, zda má Francie kontrolní vzorky látky v Británii nazvané „novičok" nebo jejích analogy, a zda byly ve Francii vyvinuty vzorky takové látky nebo jejích analogie.

Rusko čeká na odpověď i na otázku, na základě čeho dospěli francouzští odborníci k použití této látky.

Kromě toho by ruské ministerstvo zahraničí chtělo vědět, jaké má Francie odborné znalosti v oblasti chemických bojových látek tohoto typu, nebo jeho analogií, a na základě jakého důkazu francouzští specialistů iurčili „ruský charakter“ původu látky použité v Salisbury.

Bývalý zaměstnanec GRU, který pracoval pro britskou tajnou službu, Sergej Skripal a jeho dcera, byli otráveni ve městě Salisbury 4. března. Londýn tvrdí, že s „vysokou pravděpodobností“ za tím stojí ruský stát. Moskva to rozhodně popírá. Navíc se Británii podařilo přesvědčit o „vině“ Ruska další země EU, včetně USA, Kanady a Norska, aby vyhostily ruské diplomaty. Na což Rusko reagovalo zrcadlově vyhoštěním diplomatů těchto zemí.

(kou, prvnizpravy.cz, mid.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?