Newsweek: V první den války Rusko a Čína připraví USA o kontrolu nebe!

zprávy

V případě vojenského konfliktu mezi Moskvou a Washingtonem, nejnovější americké kontrolní a řídící letadla Northrop Grumman E-8 budou sestřelena.

Newsweek: V první den války Rusko a Čína připraví USA o kontrolu nebe!
Americké řídící letadlo Northrop Grumman E-8
23. května 2018 - 04:20

Letadla s radarovým systémem JSTARS  budou „sestřelena první den“ ruskými protiletadlovými raketovými systémy S-400, které nemají obdoby v celém světě, řekla ministryně letectva Heather Wilsonová. A aby se překonalo zaostávání za Ruskem potřebují USA 7 miliard dolarů, uvedla politička.

Převaha Ruska a Číny ve vzduchu činí zranitelnými nejnovější americká vojenská kontrolní a řídící letadla Northrop Grumman E-8 s radarovým systémém JSTARS „v případě vojenského konfliktu“, uvedl David Brennan, novinář Newsweekus odkazem na prohlášení šéfky amerického letectva Heather Wilsonové. Podle ní, i po modernizaci těchto letadel, z nich ruské a čínské technologie udělají „snadný cíl".


Ve svém projevu před senátním podvýboru pro Air Force, Wilsonová řekla, že letadlo se systémem JSTARS bude „v případě války neúčinné“. „Ruské a čínské rakety typu „země – vzduch“ mají větší dosah, a letadlo bude sestřeleno první den konfliktu,“ uvedla. Podle Wilsonové, vyvinout novou platformu JSTARS vyžaduje asi 7 miliard dolarů. Americké armádě je dobře znám potenciál Rusů a Číňanů, napsal autor materiálu. S-400 se považuje za nejúčinnější protiletadlový raketetový systém, schopný ničit rakety nebo nepřátelské stroje ve vzdálenosti 402 km a výšce 30 km.

 
Minulý měsíc Čína obdržela první dodávku S-400, čímž „zdvojnásobila počet potenciálních amerických protivníků pomocí pokročilých technologií".„S-400 vyvolává nervozitu vojenského vedení Spojených států a snaží se tento rozdíl překonat,"uvedl Brennan. Rusko už pracuje na nové verzi komplexu S-500, který bude schopen zasáhnout cíle na oběžné dráze Země. Ruské systémy dokonce vyvolávají i konflikty v NATO, protože Řecko se chystá modernizovat jejich stávající S-300, a Turecko se dohodlo na koupi S-400, uzavřel ponuře Newsweek.

(kou, prvnizpravy.cz, newsweek.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?