NI: „Šílené a komické plány NATO“ v boji proti sovětským ponorkám!

zprávy

Na vrcholu studené války měl SSSR tolik smrtících ponorek na moři, že západní vojenští stratégové byli připraveni uchýlit se k téměř jakýmkoli možným protiopatřením, napsal The National Interest.

NI: „Šílené a komické plány NATO“ v boji proti sovětským ponorkám!
Ilustrační foto
21. září 2019 - 10:10

Takže v době krize v Karibiku v roce 1962 měl Sovětský svaz asi 300 ponorek na elektrický pohon a několik jaderných ponorek - sílu, s níž nemohlo námořnictvo Severoatlantické aliance držet krok. NI poznamenal, že stratégové NATO se obávali, že „problém lze vyřešit pouze pomocí jaderné cesty“, tj. zaútočit jadernými údery na ponorkové základny podél ruského pobřeží, ale západní vojáci to nebyli schopni rozhodnout.

Publikace zdůraznila, že některé z alternativních návrhů na boj proti sovětským ponorkám se ukázaly jako užitečné, například zvukový monitorovací systém - řetěz podvodních mikrofonů, který byl používán k detekci ponorek a funguje dodnes.

Časopis však uvedl, že ostatní myšlenky byly komické a šílené. Proto, protože jejich nízký šum byl považován za hlavní ochranu ponorek, a tak jako způsob, jak eliminovat tuto výhodu, navrhli vyhodit ze vzduchu  magnety, ty by se „přilepily“ k trupu ponorky, což by způsobilo hluk. Navíc časopis napsal, že k odstranění těchto magnetů z ponorky by také vyžadoval čas, a to by zase snížilo bojovou připravenost sovětské ponorkové flotily.


Přičemž, jak časopis uvedl, Severoatlantická aliance nicméně tuto myšlenku proměnila v realitu: nejprve na britsko-kanadských cvičeních, kdy se magnety po pádu připojily k ponorce královského námořnictva „Auriga“. To poskytlo hydroakustice „příležitost se pobavit“, ale spolu s tím vyvstaly problémy: když se „Auriga“ vynořila na konci cvičení, magnety zakryly otvory pro přívod a odvod vody, a nebylo možné je odstranit do moře, magnety byly uvolněny týdny později v suchém doku v kanadském Halifaxu.

Poznamenává se, že později se pružné magnety hozené do oceánu s hlasitým zvukem přilepily k trupům několika sovětských ponorek, které se poté obrátily do přístavu, místo aby pokračovaly v kurzu.

NI však dodal, že pokud sovětské námořnictvo mohlo dočasně „poslat“ několik ponorek na dovolenou, pak si to nemohly dovolit v NATO a protipomorkové síly nemohly trénovat, když byly k jejich výcvikovým lodím připojeny pružné magnety.

Publikace tak došla k závěru, že magnety skutečně fungovaly podle očekávání, ale ve větším měřítku nebyly praktické kvůli problémům s výcvikem mužstva.

(kou, prvnizpravy.cz, nationalinterest.org, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif