Nový německý kabinet má za cíl obnovit vztahy s Ruskem

zprávy

Návrh koaliční dohody mezi konzervativním blokem a sociálními demokraty rovněž potvrzuje připravenost zrušit protiruské sankce při provádění minských dohod.

Nový německý kabinet má za cíl obnovit vztahy s Ruskem
Angela Merkelová (CDU) a Martin Schulz (SPD)
7. února 2018 - 11:04

Nová německá vláda má za cíl normalizovat vztahy s Ruskem a navrátit vzájemnou důvěru. Tato pasáž je obsažena v návrhu koaliční dohody mezi konzervativním blokem Angely Merkelové a sociálními demokraty, kterou v úterý zveřejnil Rheinische Post.

Handelsblatt: Východoněmecké země žádají revizi sankcí proti Rusku!

„Cílem naší politiky s Ruskem je návrat k vztahům založeným na vzájemné důvěře a rovnováze zájmů, které nám umožní návrat k úzkému partnerství," píše se v dokumentu.

V návrhu smlouvy se také konstatuje, že vláda je připravena diskutovat o zrušení protiruských sankcí při provádění minských dohod k řešení situace na Ukrajině. „Při provádění Minských dohod jsme připraveni zrušit sankce a budeme o nich jednat s našimi evropskými partnery," zdůrazňuje dohoda.


Ovšem plnění minských dohod má své úskalí. Ukrajinští činitelé dávají najevo, že jsou pro ně tyto dohody v podstatě "mrtvé" a celkově Ukrajina pod vedení Porošenka projevuje krajní neochotu je plnit. Navíc ukrajinská Nejvyšší rada přijala velmi kontroverzní zákon o reintegraci Donbasu, který je podle některých analytiků v přímém rozporu s minskými dohodami. A pokud Západ (a tedy Spolková republika Německo) nebudou tlačit na Ukrajinu, k žádnému plnění minských dohod nedojde.

Za takové situace lze z jejich neprovádění snadno obvinit Rusko a následně sankce donekonečna prodlužovat. Potom by i uvedená pasář z koaliční německé smlouvy byla jen pokryteckou politickou frází, která má uklidňovat odpůrce sakcí (německé podnikatele) a ukazovat: Vidíte, my jsme vůči Rusku vstřícní, ale holt Rusko neplní.

(kou, prvnizpravy.cz, rp-online.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?