NYT: Itálie zklamala Ameriku, hlasovala pro Rusko

zprávy

V italských volbách vítězství pravicových stran a proruské strany, „Five Star Movement“ a „Ligy Severu“ nebylo jen „vítězství populistické“, ale také „vítězství pro Putina,“ píše The New York Times.

NYT: Itálie zklamala Ameriku, hlasovala pro Rusko
Ilustrační foto
11. března 2018 - 14:20
 
Italové jsou zklamaní Trumpem, opustili Ameriku a vyměnili ji za Rusko, píše se v článku New York Times .

"Před deseti lety Italové milovali Ameriku, ne univerzálně a bezpodmínečně. Stejně jako v jakémkoli vztahu existovaly problémy i tady, "píše redaktor The New York Times Frank Bruni.

"Současná Evropa se liší od té, v níž jste byl v roce 2004. Všechno se stalo zcela jiným," řekl Maurizio Molinari, šéfredaktor časopisu La Stampa.

„Říká se tomu triumf populismu, ale je to také Putinovo vítězství, důkaz, že Italové opustili Ameriku a obrací se k Rusku,“ pokračuje autor.


„Nikdo neprovedl průzkum, ale myslím, že pokud se zeptáte Italů, který vůdce je nejoblíbenější v Itálii, pak vyhraje Putin," řekl Molinari.
 
Lídři „Five Star hnutí“ odůvodňují „ruskou invazi na Ukrajinu“, svalují vinu na EU a USA, oponovali protiruským sankcím a kritizovali NATO.

"Všechno to jsou body pro Moskvu," píše Bruni. Lídr Ligy Severu Matteo Salvini také vyzval k zrušení sankcí a upravení vztahů s Putinem. On opakovaně cestoval do Moskvy, fotil se s hlavou Kremlu a podepsal dohodu o spolupráci jeho strany se stranou Jednotné Rusko.

Zbořil: Další volby dopadly jinak než předpokládala média a Brusel
 
Podle autora článku, je touha po přátelství s Ruskem ze strany italských politiků je diktovaná i z „praktických důvodů“: sankce odřízly italské výrobce a zemědělce z ruského trhu, což je připravilo o  velké zisky. Kromě toho se Rusko stalo pro Italy atraktivní právě kvůli nespokojenosti s Trumpem.
 
"Myslím, že většina Italů si myslí, že Trump je blázen," řekl italský politolog Roberto D'Alimontte. "I ti Italové, kteří byli proameričtí, jsou proti Trumpovi. Nevěří, že se mohou spoléhat na Ameriku, jako dříve, "řekl italský rozhlasový moderátor Giancarlo Lokvenci. "Vzájemné pocity mezi Itálií a USA se vytratily. Putin se stal majákem, který říká: "Chraňte naše hranice. Bráňte naši zemi, "uzavřel Lokwentzi.
 
(rp,prvnizpravy.cz,nyt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif