NYT: Porošenko dovedl ukrajinské volby do absurdity!

zprávy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uspořádal debatu, na níž jeho soupeř Vladimir Zelenskij ani nepřišel, napsaly The New York Times.

NYT: Porošenko dovedl ukrajinské volby do absurdity!
Petro Porošenko, ukrajinský prezident
15. dubna 2019 - 11:06

Podle publikace, tato epizoda přidala surrealismus k volebnímu závodu, který už spíše ovládají „teatrální výstupy a špinavé triky”, než taková důležitá témata jako řešení konfliktu v Donbasu.

V neděli se prezidentský závod na Ukrajině získal „surrealistickou podobu". Namísto očekávaných debat mezi oběma kandidáty, diváci sledovali, jak současná hlava státu diskutovala o budoucnosti země s prázdným pódiem, na které bylo napsáno jméno jeho soupeře, komika Vladimíra Zelenského, uvedly The New York Times.

Podle deníku Zelenskij dal předem jasně najevo, že se této debaty neúčastní kvůli sporům o době jejich konání. Ale to nebránilo Porošenkovi, který se snaží se všemi svými silami oživit svou oslabující volební kampaň, zaútočit na svého soupeře, nazývat ho frivolním „virtuálním kandidátem".
 
Tyto „debaty jedné osoby“ se konaly ve sportovním areálu v Kyjevě a byly živě vysílány. Konaly se jen týden před druhým a rozhodujícím volebním kolem, „ve kterém divadelní vystoupení a špinavé triky převažovaly od samého počátku, než takové závažné politické otázky, jako je ukončení pětileté války na východě země,“ upozornily The New York Times.


Podle publikace Porošenko, který hovořil s novináři pozvanými na debaty, se chopil nepřítomnosti konkurenta, a zaměřil se na hlavní myšlenku své kampaně: ve válce by voliči neměli svěřit osud země „nezkušenému komikovi“. Zelenskij nikdy nezastával veřejnou funkci a neměl žádnou politickou zkušenost, s výjimkou jeho role v televizním seriálu, ve kterém hraje učitele, který se náhodou stal prezidentem.
 
„Nelíbí se mi, když místo účasti na debatách máme virtuální kandidáta, který nás chce svými videy přesvědčit. To není hodno ukrajinské demokracie,“ zdůraznil Porošenko. S vědomím toho, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, a nikoli jen jako ceremoniální osoba, vyčítala hlava státu Zelenskému za údajné zacházení s volbami jako k „filmování“.
 
Stovky Porošenkových příznivců se shromáždily před stadionem, mávaly ukrajinskými vlajkami a souhlasně přivítaly jeho výsměch nad Zelenským. Nicméně, humorista říkal, že byl připravený na debatu, ale ne dříve než 19. dubna, to jest, den před volbami, poznamenaly New Yorku Times.
 
Porošenko byl zvolen po roce 2014, kdy byl odvržen v důsledku pouličních protestů byl „hluboce zkorumpovaný“ ukrajinský vůdce Viktor Janukovyč. Stávající prezident, který je pronásledován obviněními z korupce svého vnitřního kruhu a politických spojenců, se snaží získat podporu voličů.

Mnoho Ukrajinců je nešťastných a zklamaných, že takzvaná „revoluce důstojnosti“ v roce 2014 nesplnila jejich očekávání. Proto je pro Porošenka je těžké přesvědčit krajany, že volba Zelenského bude hrát do rukou ruského prezidenta Vladimíra Putina, uvedly The New York Times.
 
Publikace připomněla, že v prvním kole humorista získal mnohem více hlasů než Porošenko a více než 30 dalších kandidátů. Průzkumy veřejného mínění následně ukázaly významný odstup Zelenského od současného prezidenta.

(kou, prvnizpravy.cz, nytimes.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif