Odhalené detaily tajného plánu USA na převrat ve Venezuele!

zprávy

Spojené státy rozpracovávaly několik týdnů tajný plán na podporu venezuelské opozice k státnímu převratu.

Odhalené detaily tajného plánu USA na převrat ve Venezuele!
Juan Guaido, tajně jezdil do Spojených států
26. ledna 2019 - 11:06

Předseda parlamentu Juan Guaido se prohlásil za dočasného prezidenta po výzvě amerického viceprezidenta Mika Pence, který mu přslíbil uznání z Washingtonu. Uvedla to lenta.ru s odkazem na The Wall Street Journal, který citoval vysoce postavený zdroj v administrativě Donalda Trumpa.

V noci z 23. ledna viceprezident Pence zavolal Guaido a ujistil ho, že Spojené státy ho podpoří, jestliže se zmocní moci před stávajícím prezidentem Nicolasem Madurem s odkazem na ustanovení ústavy země. Tato výzva zahájila tajný plán, který USA rozpracovaly v posledních týdnech, kdy vyjednávaly se svými spojenci a klíčovými postavami venezuelské opozice. Opozičníci trvali na tom, že potřebují podporu mezinárodní komunity. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo projednal situaci ve Venezuele se zástupci Brazílie, Kolumbie a dalších zemí.


Brzy poté, co se Guaido 23. ledna vyhlásil za dočasného prezidenta, Trump vydal prohlášení, které ho uznalo za dočasného vůdce Venezuely, jak slíbil Pence. Poté podobné vhlášení vydaly Kanada, Brazílie, Argentina, Kolumbie, Chile, Peru a další země. Přičemý se někteří představitelé USA však obávají, že by diplomaté v Caracasu mohli být ohroženi.








Poté, co armáda vyjádřila podporu Madurovi, se Washington snaží zjistit, kolik má příznivců. „Spojené státy věří, že většina obyčejných vojáků je na straně opozice," uvedl zdroj.

Předtím 26. ledna agentura Associated Press uvedla, citujíce své zdroje, že Guaido tajně jezdil do Spojených států i do latinskoamerických zemí. A k dokreslení - ministerstvo zahraničí USA také vytvořilo zvláštní pozici - zvláštního vyslance pro Venezuelu. Post přijal Elliot Abrams, který byl již v roce 2002 obviněn z toho, že v této latinskoamerické zemi připravoval státní převrat.

(kou, prvnizpravy.cz, lenta.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif