Parlament Ukrajiny přijal kontroverzní jazykový zákon!

zprávy

Dokument naznačuje, že občané by měli používat národní jazyk téměř ve všech sférách života. To platí pro orgány veřejné správy a sociální instituce - vzdělávací instituce, nemocnice a podniky poskytující služby.

Parlament Ukrajiny přijal kontroverzní jazykový zákon!
Ukrajinská Nejvyšší rada
26. dubna 2019 - 10:10

Výjimky se budou vztahovat pouze na soukromou komunikaci a náboženské obřady.

Projekt podpořilo 278 poslanců s potřebným minimem 226 hlasů. Nyní půjde k podpisu prezidenta.

Iniciátoři projektu považují za hlavní úkol vývoj ukrajinského jazyka jako „původního jazyka titulárního národa“.

Zákon stanoví vytvoření zvláštní „jazykové komise“, jakož i funkce veřejného ochránce práv pro jeho ochranu.

Navrhuje se zavést zkoušky pro úředníky, určující jejich úroveň znalostí ukrajinského jazyka. Za neuspokojivé výsledky jsou stanoveny pokuty od 200 do 700 nezdanitelných minimálních příjmů. To jest od 3,4 tisíc do 11,9 tisíc hřiven (128-450 dolarů).

Stanoví také okruh osob, které musí plynule hovořit v ukrajinském jazyce. To se dotkne nejen nejvyššího vedení země - prezidenta, premiéra, členů vlády a poslanců - ale také učitelů, zdravotnických pracovníků, právníků a notářů.


Využití ukrajinského jazyka se stane povinným pro soudy, armádu, policii, reklamu, během volební kampaně a referend.

Dokument uvádí, že aplikace jazyku krymských Tataru a dalších jazyků domorodých národů a národnostních menšin bude určeno zvláštním zákonem, který poslanci proberou za šest měsíců.

Ke koloritu ukrajinského zákonodárného sboru a jeho právního vědomí patří skutečnost, že okamžitě bylo hlasování obviněn z protiústavní procedury, protože hlasovali poslanci s kartami jiných poslanců (z podobných procedurálních důvodů byl loni Ústavním soudem zrušen zákon o ruském jazyku na území Ukrajiny).

Opoziční poslanci označili normu za „tikající bombu“, která ještě více rozerve ukrajinskou společnost a přinejmenším prohloubí rygoly mezi různými částmi Ukrajinců.

Zatímco stávající prezident Petro Porošenko označil přijetí zákona za „historickou událost“, v Moskvě suše poznamenali, že o to více obyvatel Donbasu bude žádat o vydání ruských pasů.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif