Pellegrini: Slovensko nebude dělat zbytečná divadelní gesta

zprávy

Slovensko v kauze britského špiona Sergeje Skripala ve městě Salisbury se bude chovat odpovědně, nebude podléhat žádnému tlaku, řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Pellegrini: Slovensko nebude dělat zbytečná divadelní gesta
Peter Pellegrini, slovenský premiér
27. března 2018 - 07:20

„Chci vás všechny ujistit, že Slovensko v kauze Skripal se bude chovat zodpovědně, ale na druhé straně jsme jasně deklarovali, že nebudeme propadat žádnému tlaku a dělat zbytečná divadelní gesta,“ odpověděl Pellegrini v Parlamentu na dotaz opozičních politiků, proč Slovensko nevyhostilo ruské diplomaty a není tak solidární s Velkou Británií a je v rozporu s obecnou linií EU. Setkání bylo vysíláno Slovenskou televizí.

Premiér připomněl poslancům, že EU se stále skládá z 28 zemí, ale jen 16 z nich se rozhodlo vyhostit ruské diplomaty a 12 dalších zemí se zatím zdrželo.

P.C.Roberts: Západu nejde o fakta, chce válčit a západní národy souhlasí


"Slovensko jenom na základě přesvědčení, že za útokem na Skripala je Rusko, nevyhostí ruské diplomaty. Obvinění proti Rusku nejsou doložena důkazy," objasnil Pellegrini.

„Slovensko má připravené  postupné kroky, zavoláme si na Ministerstvo zahraničních věcí ruského velvyslance, a potom můžeme, jestli to bude zapotřebí, dělat  další kroky, "řekl Pellegrini.

16 zemí Evropské unie, USA, Kanada, Norsko, Ukrajina a několik dalších zemí rozhodlo o vyhoštění ruských diplomatů v souvislosti s incidentem v Salisbury.


(rp,prvnizpravy.cz,ria,tass,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif