PNN: Německý politik soudí, že Kim Čong-un takticky vyhrál nad Trumpem

zprávy

Už do summitu v Singapuru bylo jasné, že severokorejský vůdce takticky převyšuje amerického prezidenta, řekl v rozhovoru s Potsdamer Neueste Nachrichten šéf zahraničněpolitického výboru Bundestagu.

PNN: Německý politik soudí, že Kim Čong-un takticky vyhrál nad Trumpem
Donald Trump a Kim Čong-un
12. června 2018 - 10:10

Podle Norberta Röttgena, na rozdíl od „nepředvídatelného" Donalda Trumpa, Kim Čong-un „jedná racionálně". Jeho „taktika hrozeb" fungovala, jak ostatně ukázala účast Washingtonu na jednáních, zdůraznil německý politik.

Ve věcech taktiky severokorejského vůdce Kim Čong-un převyšuje šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, řekla v rozhovoru s německým noviny Potsdamer Neueste Nachrichten předseda Výboru pro zahraniční vztahy Bundestagu Norbert Röttgen.

A v některých případech může nepředvídatelnost amerického prezidenta podle Röttgena skutečně prospívat a vést k „taktickému úspěchu".

„Je to nicméně velmi nebezpečné," uvedl německý politik.

"Způsob Kimova chování je zcela jiný. Kim se chová racionálně a taktikou převýšil (Trumpa ) už před summitem. Hrozbu vývoje mezikontinentálních jaderných zbraní používá jako záruku pro svůj režim. Jeho taktika zabrala: jeho hrozby donutily Spojené státy k jednacímu stolu,“ řekl šéf výboru pro zahraniční politiku Bundestagu.


Norbert Röttgen je zárověň přesvědčen, že se severokorejský vůdce nevzdá jaderných zbraní.

„To chápou Američané. Proto Trump zpočátku summit zrušil. Americký prezident má však osobní potřebu uzavřít dohodu, aby jej pak mohl představit jako velký historický úspěch. A z hlediska taktiky je Kim stále v mnohem výhodnější pozici," zdůraznil německý politik.

Mezitím agentury ohlásily, že po jednání podepsali vůdci USA a KLDR dokument potvrzující dosažené výsledky. Podle Trumpa dopadla schůzka "lépe než se dalo čekat". Nicméně severokorejský vůdce na opakované dotazy novinářů ohledně denuklearizace své země neodpověděl. Naopak americký prezident prohlásil, že proces denuklearizace začne "velmi rychle". Podle Trumpa USA předloží Severní Koreji záruky bezpečnosti výměnou za odstoupení od jaderných zbraní.

Je třeba dodat, že formálně jsou KLDR a Spojené státy ve válečném stavu po skončení vojenského konfliktu v Koreji v letech 1950-1953, který vyvrcholil podepsáním dohody o příměří. Všechny pokusy Pchjongjangu uzavřít mírovou smlouvu s Washingtonem byly doposud Spojenými státy odmítnuty, přičemž dislokují v Jižní Koreji více než 28.000 vojáků. Takže je otázkou, zda rozhovory povedou také k uzavření mírové smlouvy.
(kou, prvnizpravy.cz, pnn.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?