Počet imigrantů směřujících z Afriky do Španělska se ztrojnásobil

zprávy

Počet přistěhovalců, kteří přijíždějí do Španělska přes Středozemní moře, se za poslední rok téměř ztrojnásobil

Počet imigrantů směřujících z Afriky do Španělska se ztrojnásobil
Ilustrační foto
17. ledna 2018 - 06:20
 
Podle informací Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex v roce 2017 přistálo na pobřeží Iberského poloostrova zhruba 22.900 takzvaných námořních uprchlíků. Před rokem to bylo jen 8 000. Přibližně 40 procent nelegálních přistěhovalců pochází z Alžírska a Maroka, zbytek ze západoafrických zemí, píše se ve zprávě.

V Itálii však úřady zaznamenaly v porovnání s předchozím rokem výrazný pokles (-62 tisíc), přesto do Itálie „připlavalo“ 119.000 přistěhovalců. Asi 15 procent příchozích pocházelo z Nigérie, následovali občané Guiney a Pobřeží slonoviny. Také v Řecku se počet migrantů snížil ze 174.000 v roce 2016 na 30.000 v loňském roce, přičemž Syřané a Iráčané jsou nejčastějšími národnostmi. Celkově Frontex registruje více než 200.000 pokusů o přechod hranic EU.

V současné době se Španělsko obává, že vzhledem k omezením na původních hlavních trasách se převozní lodě stále více pohybují směrem k Iberskému poloostrovu. Cestu ve východním Středomoří do Řecka omezila dohoda EU s Tureckem. Také na centrální středomořské cestě do Itálie se nelegální obchodování pašeráků zkomplikovalo kvůli spolupráci EU s Libyí.


Do Německa loni přišlo 186.644 žadatelů o azyl - poprvé po několika letech tak jejich počet klesl pod 200.000. Na tiskové konferenci v Berlíně to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Uprchlíci nejčastěji pocházejí ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu.


Španělský předseda vlády Mariano Rajoy vyzval Evropskou unii, aby neopouštěla Španělsko. Ochrana mořských hranic potřebuje výrazně zlepšit. "Naše základní role v ochraně hranic musí být uznána EU," řekl Rajoy na summitu jižních zemí EU v Římě.

Podle agentury Frontex stále více a více lodí vyplouvá z Alžírsku a Maroka a směřuje na Pyrenejský poloostrov. Ačkoli jsou země severní Afriky jsou považovány za blízké evropské spojence – mají ze Západu vybavenou armádu, pohraniční hlídky a pobřežní stráž,  ale v Alžírské lidové republice Abdelaziz Bouteflika, jakož i v království marockého krále Mohameda VI. je korupce nekontrolovatelná, což je také patrné v oblasti bezpečnosti hranic.

Francie v žádném případě nepřipustí obnovu divokého tábořiště migrantů u Calais. Na návštěvě tohoto města na severu Francie to dnes řekl prezident Emmanuel Macron. Obyvatelům Calais i zástupcům bezpečnostních složek slíbil, že vláda udělá vše pro to, aby migranti nemohli město využívat jako ilegální bránu do Anglie.


Kde nakonec migranti zůstanou? Ve Španělsku? Nebo je dostaneme přidělené?

(jv, prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?