Pokrytecká západní koalice pro svobodu médií!

zprávy

Ministři zahraničí Velké Británie a Kanady Jeremy Hunt a Christie Freelandová oznámili vytvoření globální koalice pro svobodu médií a okamžitě akci změnili na naprostou frašku.

Pokrytecká západní koalice pro svobodu médií!
Globální konference o svobodě médií
15. července 2019 - 10:10

„Koalice bude tvořena vládami, které podepíší oficiální slib, že budou hovořit a podnikat společné kroky, když bude ohrožena svoboda sdělovacích prostředků, a podporovat svobodu sdělovacích prostředků ve světě," uvedlo britský ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení pro RIA Novosti.

Rozhodnutí vytvořit koalici bylo učiněno na základě výsledků Globální konference o svobodě médií (Global Media Freedom Conference) v Londýně tento týden. Tyto konference se budou konat každoročně, v roce 2020 se summit bude konat v Kanadě.

„V rámci globální kampaně bude svoboda médií podpořena novou Globální nadací pro ochranu médií - mezinárodní pracovní skupinou, která pomůže vládám vytvořit národní předpisy a nezbytná opatření, jakož i nezávislou skupinu právních odborníků, které předsedá bývalý šéf britského Nejvyššího soudu, Lord Neuberger a účast významných světových právníků, včetně Amala Clooneye, zvláštního vyslance ministra zahraničních věcí pro svobodu médií,“ uvádí zpráva.

Text dokumentu, který podporuje Globální koalice za svobodu sdělovacích prostředků, uvádí, že svoboda sdělovacích prostředků je v různých částech světa stále více ohrožena a slibuje, že těmto hrozbám bude aktivně bránit a vyvinout společná opatření na ochranu svobody médií.

Moc pěkně to zní. Až na malý detail. Ruská média RT a Sputnik nemohly jet do Londýna. Televizi RT Channel a Sputnik byla totiž  odepřeni akreditaci na konferenci Global Media Freedom Conference, která se konala v Londýně od 10. do 11. července. Jeden z organizátorů konference, britské ministerstvo zahraničních věcí, označil za důvod odmítnutí „aktivní roli RT a Sputnika při šíření dezinformací“. Když byl požádán, aby uvedl konkrétní příklady, zástupce ministerstva poradil RIA Novosti, aby se obrátila na regulátora médií Ofcom, který předtím obvinil RT z porušování vysílacího kódu a zaujatosti, ale ne dezinformací. RT trvá na tom, že tento kód neporušil. Pokud jde o konkrétní nároky vůči Sputniku, britské ministerstvo zahraničí neodpovědělo.


Tato situace rozzlobila ruské ministerstvo zahraničí, jeho mluvčí Maria Zacharova 9. července uvedla, že Rusko požadovalo, aby Londýn předložil konkrétní skutečnosti, na jejichý základě jim byla odepřena akreditace. Následující den zástupce britského ministerstva zahraničí odmítl uvést konkrétní důvody.

Je přitom očividné, že západní státy hodlají Globální nadací pro ochranu médií využít zcela účelově proti médiím států, které jim překážejí. A stejně tak tolerovat porušování slova a svobody médií v „zpřátelených“ zemích, jako je protirusky zaměřena Ukrajina.

Tentýž den byla byl například z granátometu ostřelována budova televize „112 Ukrajina“, která je kritická k současné moci v Kyjevě.  

Nejinak se daří ukrajinské televizi „Newsone“, jejíž zaměstnanci jsou šikanováni státními úřady a nacionalistickými skupinami například kvůli myšlece uspořádat telemost s ruskou televizí. Ten se nakonec neuskutečnil, pod naproto neudržitelným tlakem, zatímco ukrajinská bezpečnost projevila naprostou nečinnost.

Globální konference o svobodě médií se o Ukrajině ani nezmínila.

Počet případů brutálních útoků na novináře na Ukrajině jde už do desítek. A nejde jen o to, že jsou  šikanováni zahraniční novináři, kdy například novináři italské státní televize RAI Marku Innaro nebyl povolen vstup na Ukrajinu k pokrytí voleb.

Patří sem především pronásledování Igora Gužvy, redaktora internetového portálu Strana.ua, který byl zadržen v Kyjevě 22. června 2017 z údajného podezření z vydírání, zatčení novináře Žytomyra Vasila Muravyckého, obviněného z údajné „velezrady“ za články v médiích a zatčení hlavy portál RIA Novosti Ukrajina Kyrila Vyšinského, který je dodnes ve vazbě.
.
Mimochodem šéf Národního svazu novinářů Ukrajiny Sergej Tomilenko sdělil, že na Ukrajině bylo od začátku roku 2017 zaznamenáno více než 150 případů útoků na novináře. Zároveň podle něj v zemi neexistuje žádný precedens účinného potrestání útočníků.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: twitter)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif