Politické důsledky stanného práva na Ukrajině!

zprávy

Vyhlášení vyjímečného stavu na území Ukrajiny je pro nepopulárního prezidenta Petro Porošenka příležitostí, jak upevnit své postavení „lídra válčící země“ před volbami za čtyři měsíce.

Politické důsledky stanného práva na Ukrajině!
Petro Porošenko, ukrajinský prezident
27. listopadu 2018 - 04:20

Poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Igor Lucenko, se domnívá, že prohlášení o stanném právu může být spojeno s nadcházejícími prezidentskými volbami v příštím roce.

„Nejjednodušším vysvětlením je, že Petro Aleksejevič (Porošenko) zvažuje možnost stanného práva a zrušení voleb," prohlásil. Stejný názor vyslovil i poslanec Jurij Bojko.

Oksana Syrojedová, místopředsedkyně ukrajinského parlamentu, se domnívá, že „stanné právo na Ukrajině je skvělou příležitostí k manipulaci s prezidentskými volbami a v případě potřeby zavést malou diktaturu."

Rozhodnutí přijaté Nejvyšší radou Ukrajiny stanoví zavedení stanného práva v deseti regionech země a ve vnitrozemských vodách oblasti Azov-Kerčenska od 26. listopadu do 26. prosince. V tomto případě může prezident v případě potřeby vyhlásit i částečnou mobilizaci.


Naopak sympatizantaka preuidenta, první místopředsedkyně Nejvyšší rady, Irina Geraščenková, tvrdí, že „stanné právo neznamená automatické zrušení voleb". Odmítla obvinění Porošenka , že má v úmyslu zrušit volby nebo ovlivnit jejich výsledek. „Voleb se (Porošenko) nebojí," napsala v sociální síti a nazvala hlavou státu lídrem „válčící země", uvedl Ria Novosti.

Skutečností je, že Porošenko odmítl uvalit stanné právo, ačkoli Kyjev pravidelně obviňoval Moskvu z „agresivních akcí" a na východě země probíhala krvavá lázeň. Prezident to vysvětloval tím, že v tomto případě stát nebude moci získat vnější finanční pomoc.

Co znamená vyjímečný stav pro Ukrajinu?

Zvláštní právní režim umožňuje Kyjevovi zavést v oblastech země vojenskou správu místo civilní. Kromě toho zákon „o stanném právu umožňuje dočasně omezit ústavní práva a svobod člověka a občana , stejně jako práva a oprávněné zájmy právnických osob": zabavit majetek, vyhlásit zákaz vycházení. Seznam možných omezení je velmi široký - až do zákazu „pokojných shromáždění, mítingů, pochodů a demonstrací a dalších veřejných akcí".

Právní předpisy umožňují zvážit otázku „zákazu činnosti politických stran a veřejných sdružení". Navíc, Kiev bude moci „zakázat přenos informací prostřednictvím počítačových sítí" - to jest blokovat internet. Zvláštní právní režim ve skutečnosti dává všechny vládní páky do rukou prezidenta.

Incident u Kerčské úžiny

Předtím překročily státní hranice Ruska lodě ukrajinského námořnictva „Berdjansk“, „Nikopol“ a „Yana Kapu“ v rozporu s články 19 a 21 Úmluvy OSN o mořském právu. Plavidla vstoupila do dočasně uzavřené ruské vodní zóny a několik hodin prováděla nebezpečné manévry, neodpovídala požadavkům ruských lodí a lodí, které je doprovázely, uvedlo Rusko.

Bylo rozhodnuto použít zbraně. Všechny tři lodě byly zadrženy přibližně 20 kilometrů od ruského pobřeží a 50 kilometrů jihozápadně od obvyklého průchodu lodí podél Kerčské úžiny pod Krymským mostem.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?