Polsko odhadlo výši možných reparací z Německa na bilion dolarů!

zprávy

Výše odškodnění z Německa, které si Polsko může nárokovat za náhradu škod během druhé světové války, se odhaduje na přibližně 1 bilion dolarů, řekl Arkadiusz Mularczik, šéf polské parlamentní skupiny pro válečné reparace.

Polsko odhadlo výši možných reparací z Německa na bilion dolarů!
Varšava po druhé světové válce
14. května 2019 - 04:20

„Byl vytvořen dokument, který komplexně vyhodnocuje ztráty, které Polsko utrpělo během druhé světové války. Dokument, který nejpřesněji odráží jakékoli ztráty z velmi odlišných hledisek, samozřejmě těch, které lze nějakým způsobem hodnotit," řekl Mularczik vydání „Sieci“.

Podle něj bude zpráva v následujících dnech předána vedení země, zejména prezidentovi Andrzeji Dudovi a premiérovi Mateuszovi Morawieckému.

„Je to otázka pro vedení našeho státu, co s tímto dokumentem udělá. Osobně si myslím, že by bylo dobré zveřejnit dokument dne 1. září 2019, k 80. výročí útoku Hitlerova Německa na Polsko," uvedl poslanec.

Zdůraznil, že nechce prozradit celkovou výši škody, která je obsažena ve zprávě. „Ale mohu říci, že naše výpočty výrazně překročily částku přijatou ihned po válce,“ řekl Mularczik. Poslanec poznamenal, že zpráva o vojenských ztrátách, připravená v roce 1947 předsednictvem válečných reparací, odhadla ztráty Polska na 48 miliard dolarů - přibližně 850 miliard dolarů při současném kurzu.


Na otázku, zda výše ztrát ve zprávě připravené týmem, který vede, je více než bilion dolarů, odpověděl: „Jste blízko."

Dřívější polské odhady reparací se blížily právě částce 850 až 900 miliard dolarů.

Polský prezident Andrzej Duda předtím řekl, že otázka odškodnění Německa za škody způsobené během druhé světové války je stále otevřená. Německá vláda opakovaně uvedla, že nemá v úmyslu provádět platby Polsku, neboť se v Berlíně se domnívají, že již zaplatili poměrně velké reparace a není důvod pochybovat o odmítnutí reparací Polskem v roce 1953.

Během Postupimské konference v roce 1945 bylo dosaženo dohody, podle které Polsko získalo reparace z podílu SSSR, který pochází z východní zóny Německa. O několik let později uzavřely SSSR a Polská lidová republika dohodu, která od roku 1954 přestala pobírat reparace z NDR. Tuto dohodu nynější polská vláda neuznává a tvrdí, že byla podepsána pod nátlakem.

(kou, prvnizpravy.cz, wsjeciprawdy.pl, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif