Polský generál:Vztahy s Putinem jsou důležitější než US základny u nás

zprávy

Bývalý velitel pozemních sil Waldemar Skrzypczak komentuje v rozhovoru pro polský Superxpres dopady návštěvy Andrzeje Dudy ve Washingtonu.

Polský generál:Vztahy s Putinem jsou důležitější než US základny u nás
Waldemar Skrzypczak, bývalý velitel pozemních sil
22. září 2018 - 03:20

Po návštěvě Andrzeje Dudy v Bílém domě zůstávají  povětšinou v paměti slova Donalda Trumpa, že Američané zvažují stálou vojenskou základnu v Polsku. Budou mít Poláci Fort Trump?

„Jistě, žádat větší přítomnost amerických vojáků v Polsku je důležité pro bezpečnost naší země. Rozhodnutí o trvalé základně však nebylo učiněno a dlouho nebude učiněno. Toto rozhodnutí bude záviset na vztazích mezi prezidentem Dudou a Putinem. Zdá se, že tyto vztahy by neměly být dramaticky horší. Trump se chce s Ruskem dohodnout a taková základna by byla dalším problémem mezi Washingtonem a Moskvou. Nijak moc to ale nemění  na našem prohlášení, že na základnu dáme miliardy dolarů a základnu pojmenujeme Fort Trump,“  uvedl polský generál.


„Není nic nového, že Polsko je rukojmím vztahu Trump-Putin. To musí být zahrnuto do naší strategie zabezpečení. Stejně jako Trump je ve válce s Čínou a Evropskou unií. Samozřejmě, že je to "jen" obchodní válka, ale nad její  eskalací se musíme zamyslet. Podle mého názoru tento konflikt skončí v ponižujícím míru pro Američany. Již dnes, v této obchodní válce, Spojené státy ztrácejí svůj význam. Věnujte prosím pozornost tomu, jak na to svět reaguje,“ upozorňuje Waldemar Skrzypczak.

„Vznikají aliance, které jsou z pohledu Polska extrémně nebezpečné. To je především čínsko-ruská aliance. Oproti Trumpově existují cí alianci v Evropě a ani o ní nemluvíme. V této situaci zbyde na šachovnici pouze Trump a my kteří jsme vše vsadili na  Trumpa. Americký prezident není schopen vyhrát válku s Čínou i Evropskou unií. To skončí tak, že Trumpova politika povede k izolaci Spojených států. A Polsko zůstane zcela samo,“  hodnotí generál.

„Potřebujeme Alianci s Američany, protože jsme v NATO, ale druhý pilíř naší bezpečnosti je EU. Jelikož jsme v Evropě a ne za Atlantikem, měli bychom také věnovat velkou pozornost budování vztahů v rámci Společenství. Musíme vzít v úvahu, že Amerika už nemůže být garantem bezpečnosti v Evropě. Bohužel tato rozprava chybí ve vládních kruzích. Nemůžete s Washingtonem vytvářet vztahy na úkor vztahů v rámci Evropské unie, tak jak to dnes vypadá,“ dodává polský generál Waldemar Skrzypczak.

(rp,prvnizpravy.cz,superexpres,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif