Pravicová milice pochoduje po ukrajinských ulicích (VIDEO)

zprávy

<< VIDEO >> Stovky seřazených mužů pochodovali po Kresčaku na hlavní třídě v Kyjevě. Některé jednotky byly oblečeny v maskáčích, další v černých uniformách a kuklách. Nad nimi vlály ukrajinské vlajky.

Pravicová milice pochoduje po ukrajinských ulicích (VIDEO)
Ze shromáždění
7. února 2018 - 07:25

Členové Národního hnutí se zbavili neonacistů. Žádné nacistické pozdravy, žádné urážlivé odznaky. "Na Ukrajině zavedeme pořádek" je cílem hnutí.

Po více než třech letech války, vojenské pochody a shromáždění na ulicích nikoho na Ukrajině nepřekvapí, nebylo to nic neobvyklého ani slova  "Národní jednota" napsaná na zádech pochodujících mužů, pravicová milice neustále napadá vládu a vyhrožuje prezidentu Petru Porošenkovi další revolucí.

Ale tento pochod v neděli 28. ledna nebyl obyčejný. Jeho cílem byl  slavnostní ceremoniál pro více než 600 členů nového nacionalistického polovojenského hnutí,  které má hlídat ulice ukrajinských měst.

Andrej Bileckij, poslanec a bývalý vůdce "Azova" složil slib za příslušníky nového hnutí a přísahal "věrnost ukrajinskému lidu. "

Bileckij, člen ukrajinského parlamentu, řekl novinářům, že členové národního seskupení budou každodenně hlídat ukrajinská města, bojovat proti obchodu s drogami a "alkoholové genocidě ukrajinského lidu".

Na tiskové konferenci, která se konala ve středu, představil vůdce Národní jednotky, Igor Michailenko, cíle hnutí: "Dokážeme, že na ulicích  není místo pro zločiny."

"Jsme znepokojeni tím, že někteří příslušníci národních jednotek jsou bývalými členy neonacistických organizací," řekla Tanja Cooperová ze společnosti Human Rights Watch na Ukrajině, "zajímalo by nás, jestli ministerstvo vnitra poskytne milici právní záštitu a zda tyto pouliční hlídky budou hájit všechny nebo pouze lidi, které se rozhodnou chránit."

"Vidíme hodně negativních reakcí na Národní jednotky. Ačkoli účastníci pochodů nepoužili nacistická pozdravná gesta, neříkali nic ultra-nacionalistického, lidé už mají reflex a říkají, že se bojí návratu třicátých let," řekla Hrycenková pro Daily Beast.

"Zdálo se mi ironické, že milice tvrdí, že jsou lepší než policie při hlídkování ulic, že používají policii pro svou vlastní obranu," řekl Jaroslav Lodygin Daily Beast. "Stejně jako u mnoha mých kolegů, mám tendenci věřit, že národní jednotka je projevem síly velmi nepopulárního ministra vnitra Arsena Avakova adresovaná prezidentu Porošenkovi; Jsem přesvědčen, že stát je schopen ovládat ukrajinské nacionalisty. "



(rp,prvnizpravy.cz,dailybeast,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif