Premiéři německých států vyzývají Merkelovou k dialogu s Ruskem

zprávy

Premiéři severních spolkových států Saska, Šlesvicko-Holštýnska a Meklenburska-Předního Pomořanska vyzývají kancléřku Angelu Merkelovou k dialogu s Ruskem.

Premiéři německých států vyzývají Merkelovou k dialogu s Ruskem
Angela Merkelová, německá kancléřka
3. června 2018 - 12:25

Ve společném rozhovoru pro Neue Osnabrücker Zeitung se premiéři shodně vyjádřili pro větší dialog s Moskvou.

"Nepotřebujeme další sankce. Více diplomacie a spolupráce - to je to, co potřebujeme, "řekl předseda vlády Dolního Saska Stephan Wei (SPD).

„Je třeba si uvědomit, že předchozí trestní sankce k ničemu nevedly, k ukončení ukrajinské krize nedošlo. Německo musí zajistit, aby globální odstředivé síly nezvítězily," pokračoval Weil když hovořil o "nové fázi německé zahraniční a bezpečnostní politiky".

„Dokonce i - nebo jenom - v dialogu o neshodách je třeba mluvit," souhlasila Manuela Schwesigová, premiérka spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko.

„Protože se tak nestalo v minulosti, tak jsem zde s mými dvěma kolegy," řekla Schwesigová, „proto vítám, že kancléřka a spolkový ministr zahraničí nyní hledají způsob nového dialogu. Zrušení sankcí není prvním krokem ke sblížení, ale mohl by to být výsledek takového dialogu".


K otázce plynovodu Nord Stream-2, řekla Manuela Schwesigová, že „Nord Stream 2 je důležitý nejen pro Meklenbursko-Přední Pomořansko, ale pro celé Německo. Nechceme jaderné elektrárny, nechceme spalovat hnědé uhlí, ale určité množství udržitelné výroby energie Německo potřebuje,“ dodala .

Premiér Šlesvicko-Holštýnska  Günther Daniel (CDU) řekl, že podporuje požadavek, aby došlo k přímému dialogu. Sankce jsou podle něj však správné, pokud se Rusko nezmění, dodal Günther Daniel.

(rp,prvnizpravy.cz,noz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif