Putin bude hostem na svatbě rakouské ministryně zahraničí

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje krátkou návštěvu Rakouska. V sobotu se zúčastní ve Štýrsku svatby podnikatele Wolfganga Meilingera a rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové (FPÖ).

Putin bude hostem na svatbě rakouské ministryně zahraničí
Karin Kneisslová, rakouská ministryně zahraničí
16. srpna 2018 - 03:20

O návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina informoval mluvčí Dmitrij Peskov, o Putinově návštěvě v Rakousku také informoval kancléř Sebastian Kurz (ÖVP).

Putin navštíví Rakousko v sobotu ještě před návštěvou Angely Merkelové na zámku Meseberg u Berlína, kde by Putin měl s kancléřkou projednat otázky Sýrie, Ukrajiny i plynovodu Nord Stream-2.


Svatební zvony zazvoní pro 53letou Kneisslovou a 54letého partnera ve Štýrsku. Přesné místo  původně nebylo veřejně známé. Zpočátku bylo řečeno, že se pár vezme na hradě Gamlitz. Po zprávách, že Kneisslová a Meilinger by měli kolizi s jiným párem, tak ministryně přesunula svatbu neznámo kam.

"Žádné speciální místo pro oslavy nechystám,“  řekla ministryně, "určitě to bude ve Štýrsku".  

Kneisslová osobně pozvala ruskou hlavu státu během jeho návštěvy ve Vídni v červnu, informoval poradce Jurij Ušakov.

"Zastavíme se a pogratulujeme," řekl Ušakov. Zda jsou plánovány další termíny návštěv v Rakousku, je ještě otevřené. Nyní by to byla druhá návštěva Putina v Rakousku během několika týdnů.


Ministryně zahraničí navštívila Moskvu v dubnu v doprovodu Margot Klestil-Löfflerové, která se svým zemřelým manželem, bývalým spolkovým prezidentem Thomasem Klestilem, měla velmi srdečný vztah s ruským prezidentem. V únoru 2004 Putin dal manželům Klestilovým dvě štěňata své milované labradorky Konni. O několik měsíců později ruský prezident Thomasi Klestilovi ve Vídni vzdal poslední poctu. Margot Klestil-Löfflerová po smrti svého manžela byla rakouskou velvyslankyní v České republice a poté v Rusku.

Objevily se spekulace o setkání s Putinem při návštěvě Kneisslové v Moskvě, ale ministryně zahraničí zprávu dementovala. Rakouská ministryně při návštěvě nabízela Rakousko jako zprostředkovatele v syrském konfliktu. Ale Sergej Lavrov veřejně prohlásil, že nevidí žádnou roli pro Vídeň jako zprostředkovatele mezi Ruskem a Západem. Kneisslová se cítila nepochopená ale zdůraznila, že během návštěvy "dosáhla všech cílů".

(rp,prvnizpravy.cz,kurier,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif