Putin: Obviňovat Stalina z rozpoutání světové války je vrchol cynismu!

zprávy

Říkat, že sovětský vůdce Josef Stalin „rozpoutal Velkou vlasteneckou válku“ je vrchol cynismu, uvedl ruský prezident Vladimir Putin během setkání Valdajského diskusního klubu.

Putin: Obviňovat Stalina z rozpoutání světové války je vrchol cynismu!
Z jednání Valdajského diskusního klubu
4. října 2019 - 07:20

„Nechci hodnotit stalinistický režim. Všichni víme, že je spojen s represemi, tábory, ztrátami mezi našimi občany během těchto represí. Toto je černá stránka v historii naší země, ale říci, že Stalin rozpoutal válku, je vrchol cynismu. Jako by ve čtvrtek ráno 22. června 1941 Sovětský svaz napadl Německo, a ne naopak, “ uvedl Vladimir Putin.

Putin připomněl, aby se nezapomínalo na tragický výsledek války pro sovětský lid.

„Nezapomínejme, že to byla vojska Sovětského svazu, která zaútočila na Berlín. Tady jsou nyní všechny spekulace o příspěvku k boji proti fašismu určitých zemí ...: ztráta Sovětského svazu je 25–27 milionů lidí. Ztráta Spojených států je půl milionu lidí. A ztráty Velké Británie jsou podle mého názoru 350-400 tisíc lidí ... Největší síly, jak z hlediska kvality, tak kvantity, byly soustředěny na východní frontě, “ zdůraznil Putin.

Podle Putina dnes hrozí, že v procesu různých nepravd a podvodů zmizí hlavní věci - lidé se mohou přestat obávat opakování těchto tragédií.



V červenci 2019 Sergej Ivanov, předseda správní rady Ruské vojenské historické společnosti, uvedl, že v předvečer 80. výročí vypuknutí druhé světové války lze očekávat nové protiruské falzifikáty.

„Nepovažuji se za jasnovidce a věštce, ale neudělám chybu, když předpovídám, že když se blížíme k 1.září, bude spousta publikací, falzifikátů a padělků ohledně skutečnosti, že Sovětský svaz je odpovědný za rozpoutání druhé světové války," uvedl Ivanov na tiskové  konferenci v MIA „Russia Today“ věnovaná tomuto nezapomenutelnému datu.

Dodal také, že osočení Sovětského svazu a Stalina se stalo velmi módním a že obvinění proti SSSR byla ve skutečnosti vznesena proti Rusku.

A veřejnoprávní ČT připěla také se svou troškou do mlýna. V pořadu ČT Gejzír uvedla redaktorka k 1.září 1939:  „Polsko si na začátku září připomíná začátek 2.světové války, země tehdy měsíc vzdorovala útoku nacistického Německa, ke kterému se přidal Sovětský Svaz. Hrdinný boj skončil porážkou ….
Na těchto slovech si můžeme demonstrovat  (ne) úmyslné nepřesnosti redaktorky veřejnoprávní televize....

(rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?