Putin pozastavil Gorbačovem dojednanou smlouvu o raketách!

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o pozastavení Smlouvy o odstranění raket středního a krátkého doletu (INF).

Putin pozastavil Gorbačovem dojednanou smlouvu o raketách!
Ilustrační foto
4. července 2019 - 11:03

Dokument nabývá účinnosti ihned po zveřejnění právních informací na portálu. Zrušit to může pouze prezident Ruské federace, uvedly noviny Vesti.

Připomněly, že první, kdo oznámil pozastavení INF byly Spojené státy Prezident Donald Trump učinil příslušné prohlášení na začátku února 2019. Podle Spojených států má ruská raketa 9M729 pro operační taktický komplex "Iskander" má větší dolet, než umožňuje dohoda.

Rusko zase naopaak tvrdí, že INF je porušována drony jako MQ-4 Reaper. Kromě toho, z univerzálních odpalovacích zařízení Mk41 umístěných v Evropě, mohou být vypuštěny rakety Tomahawk, smlouvou rovněý zakázané.


Smlouva INF byla podepsána v roce 1987 Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem. Tato dohoda zakazuje vývoj, výrobu a skladování balistických raket s dosahem od 500 do 5 500 kilometrů včetně pozemních řízených střel.

Podle mnohých pozorovatelů byla uvedená ruská raketa byla pro Trumpa jen záminkou – ostatně USA nepředložily žádné důkazy o jejím narušení parametrů stanovených INF – a hlavním cílem bylo smlouvu rozšířit o účast Číny. Ta to však striktně odmítla.

V každém případě se ručičky hodin "Soudného dne" přiblížily k dvanáctce.

(kou, prvnizpravy.cz, vesti.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?