Putin: USA už jaderné zbraně použily,kdo zaručí, že to neudělají znovu?

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že rozhodnutí o použití jaderných zbraní v Rusku může být přijato pouze jako odvetný útok.

Putin: USA už jaderné zbraně použily,kdo zaručí, že to neudělají znovu?
Vladimir Putin, prezident Ruské feferace
8. března 2018 - 04:20

„Se zvláštním ohledem na toto téma, to je samozřejmě velmi důležité, velmi citlivé. Chci vám říci, aby se to dozvěděli u nás i v zahraničí. K našemu použití (jaderných zbraní), doufám, nikdy nedojde, teoretická plány na jejich použití – je takzvaný odvetný úder," řekl Putin v novém dokumentárním filmu „Světový řád 2018“ na základě několika rozhovorů prezidenta s novinářem Vladimirem Solovjovem, uvedla RIA Novosti (první část zveřejnily Prvnizporavy.cz včera - pozn. red.).

„Rozhodnutí o použití jaderných zbraní lze provést pouze v případě, že náš systém varování raketový útok zaznamenají nejen start raket, ale také dají přesnné souřadnice a dráhu letu a čas pádu hlavic do Ruska. Tento jev se nazývá odvetný, reakční úder, kdy máme legitimní právo na odpověď,“ poznamenal.

„Ano, pro lidstvo to bude globální katastrofa, pro svět by to byla globální katastrofa, ale jako občan Ruska, jako hlava ruského státu si musím položit otázku: na co bude takový svět, bez Ruska?“ uvedl Putin.

Putin: USA hrubě oklamaly Rusko při převratu na Ukrajině!

„Dovolte mi, abych vám připomněl, že jaderná bomba, atomová bomba se poprvé objevila ne v naší zemi, ale ve Spojených státech. To za prvé, za druhé, nikdy jsme nepoužili jaderné zbraně - Spojené státy je použily proti Japonsku,“ pokračoval. „Státy to udělaly, kde je záruka, že se to nestane znovu?" zdůraznila hlava ruského státu.

Upozornil na skutečnost, že nejen Rusko je jaderná mocnost, ale také Spojené státy, Čína, Francie a Velká Británie, kromě toho jsou neuznané mezinárodním společenstvím jaderné mocnosti - Indie, Pákistán a Izrael.

Na Ukrajině nejsou žádné ruské jednotky

„Naše armáda tam není. Zbraní je tam dostatek, a na otázku, odkud je ta výzbroj, jsem vždy odpovídal: Pokud jedna strana bere, tam se vždy objeví možnosti i pro druhou stranu,“ řekl Putin na dotaz ohledně tvrzení, že na Ukrajině operuje ruská armáda. Poznamenal, že současné vedení Ukrajiny hovoří o tom, že z území Ruska dostávají zbraně, a vojáci ukrajinské armády umírají.

„Je to strašné, a když o tom přemýšlím, vyvolává to u mne velmi silné emoce. Věřím totiž, že všichni tam jsou naši. Ale chci se vždy zeptat: jakými granáty a náboji umírají civilisté na Donbasu?" dodal ruský vůdce.

Putin k připojení Krymu: museli jsme jednat

Putin při komentáři o připojení Krymu k Ruské federaci a následnému zavedení protiruských sankcí, uvedl, že Moskva mohla být úmyslně dotlačena do takového bodu, kdy musela jednat.

„Někdy si to myslím, a přemýšlím, že za tím existují jisté důvody, že nás někdo úmyslně dotlačil k takovému směru, kdy jsme museli jednat způsobem, jakým jsme jednali. Samozřejmě málokdo očekával, že bychom jednali tak rychle, tak rozhodně, ne-li vzdorovitě," řekl Putin.


Zároveň uvedl, že nepochyboval o zavedení sankcí proti Rusku v souvislosti s připojením Krymu, otázka byla pouze v jaké formě.

„Nepochyboval jsem. Samozřejmě. Nebylo jasné, jakou formou to provedou. Ale při rozhodování jsem samozřejmě na váhy musel dát návrat Krymu a možné důsledky spojené s našimi vztahy s mnoha zeměmi celého světa. A přece, když jsme osudy milionů lidí, těch kteří se chtěli vrátit, vložili na jednu misku, a obtíže ve vztazích, první je nesrovnatelně obtížnější," dodal Putin.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?