Putin: Útok Západu na Sýrii je agresí proti suverénnímu státu!

zprávy

Spojené státy, Velká Británie a Francie zasáhly vojenská a civilní zařízení v Sýrii v rozporu s Chartou OSN a mezinárodním právem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Putin: Útok Západu na Sýrii je agresí proti suverénnímu státu!
Vladimir Putin, prezident Ruské feferace
14. dubna 2018 - 11:05

„Bez sankce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů v rozporu s Chartou OSN a normami a zásadami mezinárodního práva byl proveden akt agrese proti suverénnímu státu, který je v čele boje proti terorismu,“ píše se v prohlášení zveřejněného na webových stránkách Kremlu.

Hlava státu zdůraznila, že Moskva vážně odsoudila útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají legitimní vládě v boji proti terorismu.

Rusko: Budeme považovat raketový útok USA na Sýrii za válečný zločin!

„Opět, stejně jako před rokem, kdy Spojené státy zaútočily na leteckou základnu Šajrat v Sýrii, bylo jako záminka použito zastavení používání jedovatých látek proti civilnímu obyvatelstvu - tentokrát v Dúmě napředměstí Damašku. Ruští vojenští odborníci, kteří navštívili místo údajného incidentu, nenalezli žádné stopy použití chloru nebo jiných jedovatých látek. Žádný místní obyvatel nepotvrdil chemický útok,“ uvedl v prohlášení.

„Svými operacemi Spojené státy ještě zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí utrpění civilnímu obyvatelstvu, ve skutečnosti nahrávají teroristům, kteří sedm let mučí syrského lid, a vyvolávájí novou vlnu uprchlíků z této země a regionu jako celku,“ zdůraznil Putin.

„Současná eskalace situace okolo Sýrie má ničivý dopad na celý systém mezinárodních vztahů. Historie položí vše na své místo a ona již nanesla vážnou odpovědnost na Washington za krvavé represálie proti Jugoslávii, Iráku a Libyi,“ dodal Putin.

Předtím vešlo ve známost, že Rusko svolalo mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti OSN, aby projednala jednání Západu.

(kou, prvnizpravy.cz, kremlin.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif