Putin varuje Západ, aby vůči Rusku nepřekročil „červenou čáru"!

zprávy

Prezident Vladimir Putin vyzval západní země, aby nepřekračovaly ve vztazích s Ruskem  „červenou čáru".

Putin varuje Západ, aby vůči Rusku nepřekročil „červenou čáru"!
Vladimir Putin, prezident Ruské feferace
27. května 2018 - 04:20

Hlava ruského státu to uvedla na schůzce s vedoucími světovými zpravodajskými agenturami, která se konala v rámci petrohradského Ekonomického fóra.

Prezident zejména poznamenal, že zájmy Moskvy musí být respektovány, a také vyjádřil obavy, že rozšíření Severoatlantické aliance by mohlo představovat pro Rusko hrozbu. Taková situace vznikla na Ukrajině po státní převratu, upozornil.

„Nejenže se NATO dostalo k našim hranicím, u nás vzniklo podezření, že zítra do ní zapojí Ukrajinu a že tam budou umístěny radary a systémy protiraketové obrany," citovala ruského vůdce RIA Novosti.

V tomto ohledu vyzval „nepřekračovat hranice".

„Existují určité hranice, víte, červená čára se nesmí překročit. A rovněž respektujte naše zájmy," zdůraznil Putin.

Prezident dále připomněl úlohu Západu při státním převratu na Ukrajině. Takže se ptá, proč západní státy přispěly ke změně moci s použitím síly, když Ukrajina už měla prozápadní politiky v osobě Viktora Juščenka a Julie Tymošenkové. „No, proč? No a přivedli nás do takové krize," konstatoval Putin.


„Jsme viněni ze všech hříchů"

Setkání se také týkalo obvinění Moskvy, že zasahovala do voleb v různých zemích, zejména během referenda o nezávislosti Katalánska. Putin nazval tato obvinění „naprostým nesmyslem".

Zdůraznil, že mluvíme o vnitřních procesech v každé zemi, ale Rusko nemá s nimi nic společného. Jako příklad uvedl Brexit a připomněl, že současný šéf britského ministerstva zahraničí Boris Johnson také hovořil o odchodu z Evropské unie.

„Možná je Boris Johnson ruský agent?" ironicky poznamenal Putin.

Hlava státu uvedla, že země Západu obviňují Rusko ze „všech smrtelných hříchů", a podle jeho názoru to má negativní dopad na mezinárodní vztahy.

S odvoláním na vyšetřování „ruského zásahu" do voleb ve Spojených státech dodal Putin, že Rusko se stává rukojmím vnitřních konfliktů ve Spojených státech.„Doufám, že to jednou skončí a objeví se objektivní potřeba rozvoje rusko-amerických vztahů," řekl prezident.

Připraven pro dialog s USA

V rozhovorech na plenárním zasedání Ekonomického fóra Putin odpověděl také na otázku o vztazích se Spojenými státy a prezidentem Donaldem Trumpem.

„Samozřejmě, že nemůžeme být spokojeni s úrovní a povahou rusko-amerických vztahů. Jsme připraveni k dialogu. Pan Trump navrhl uspořádat samostatnou schůzku, ale dosud se tak neděje, vzniká mnoho problémů, ale jsme připraveni vést tento dialog věcně. Myslím si, že už to dlouho chápe," řekl.

Pokud jde o sankce, podle názoru hlavy státu současná situace ničí současný světový řád.

„Musíme se rovněž s našimi americkými partnery domluvit na některých jednotných pravidlech chování, která jsou mimořádně důležitá, protože právě toto je srdcem naší dnešní diskuse: důvěra, buď existuje, nebo ne, a pokud tomu tak není, pak se vůbec nic dobrého nestane," uvedl.

Putin připomněl, že na mnichovské konferenci v roce 2007 hovořil o nepřípustnosti rozšíření amerických právních norem na celý svět. „Pak se na mě rozhněvali jak ve Spojených státech, tak v Evropě. A jen jsem přesně před tím varoval.  A teď si to prosím snězte...,“ poznamenal prezident.

Důvěra v ekonomiku

Porušování pravidel a nedostatek důvěry jsou plné systémové krize, jimž svět stále čelí, je přesvědčen ruský vůdce. Podle něj, že světová ekonomika potřebuje důvěru, plnohodnotný komerční svět, spíše, než obchodní příměří.


„Jsem přesvědčen o tom, že život sám si řekne, že role důvěry jako faktor rozvoje se zvýší,“  zdůraznil. Světový obchod potřebuje legitimní mechanismus, který se zbaví archaické pravidel, ale udrží to nejlepší, pokračoval Putin.

„Svět se samozřejmě mění. Společně musíme rozvíjet a realizovat legitimní rámec, v němž se mezinárodní společenství bude moci zbavit zastaralých, často neúčinných, archaických pravidel, při zachování toho nejlepšího a vytvoří nové nástroje, které naplňují požadavky doby,“ řekl prezident.

Zdůraznil, že Rusko vystupuje ve prospěch volného obchodu a hospodářské integrace, jakož i pro konstruktivní partnerský dialog, a vyzval Spojené státy, Evropu, Asii a dalších regiony světa společně směřovat k udržitelnému rozvoji.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif