Rakousko potvrzuje, že žádné důkazy proti Rusku neexistují!!

zprávy

Řada zemí EU vyhošťuje ruské diplomaty nebo o tom přemýšlí, ale Rakousko se pevně rozhodlo zdržet se takového kroku, i když zůstane v menšině nebo samo, napsaly rakouské noviny Die Presse.

Rakousko potvrzuje, že žádné důkazy proti Rusku neexistují!!
Karin Kneisslová, rakouská ministryně zahraničí
28. března 2018 - 04:20

Kancléř Kurz a ministryně zahraničí Kneisslová věří, že je nutné vyjasnit všechny okolnosti incidentu v Salisbury, ale Rakousko by v každém případě mělo sloužit jako most mezi Ruskem a Západem a pomáhat udržovat dialog.

Maďarsko, Polsko, Česká republika - tři země „Visegrádské čtyřky“ vyhostily ruské diplomaty v solidaritě se Spojeným královstvím v incidentu s útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, napsal rakouský deník Die Presse. Slovensko, které je také součástí tohoto svazku zemí, jedná opatrněji kvůli obtížné vnitřní politické krizi.

Většina zemí EU buď vyhostila nejméně jednoho ruského diplomata, nebo tak učiní, a jen několik se zdržuje s tímto opatření, a někteří dávají přednost čekat trochu déle. Nicméně, Rakousko se drží tvrdého názoru na tuto problematiku a nechce vyhostit ruské diplomaty - „i kdyby nakonec byla jedinou zemí v EU, která zaujímá takové stanovisko,“ zdůraznilo vydání.

Na podporu tohoto rozhodnutí rakouské vlády vyzvala ministryně zahraničních věcí Karin Kneisslová k úplnému vyjasnění okolností incidentu v Salisbury. V tomto případě, i když se ukáže, že za to, co se stalo v Británii může Rusko, je nepravděpodobné, že se postoj Rakouska změní, řekla šéfka rakouského ministerstva zahraničí  s tím, že je třeba zdůraznit, že se jedná o čistě hypotetickou situaci. Za stávajících okolností je v každém případě nutné zachovat všechny otevřené kanály. Právě v tak těžkých časech, je třeba být „prostředníkem" a udržovat dialog, řekla ministryně Kneisslová s odkazem na neutralitu Rakouska.

Die Presse: Kurz dal přednost „dialogu“, před sankcemi proti Moskvě!
Jakto, že lídři EU neposuzovali argumenty Londýna o roli Ruska?

Vedoucí rakouského ministerstva zahraničí trvá na tom, že je třeba objasnit všechny okolnosti, protože stále neexistují důkazy o zapojení Ruska do incidentu v Salisbury. Ve Vídni očekávají výsledky odborného vyšetřování případu otravy bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dcery (proboha, tak podle čeho se tedy státy EU vlastně rozhodly trestat Rusko, když "stále neexistují důkazy" o jeho zapojení do otravy Skripala? Co jim tedy vlastně Theresa Mayová předložila? - pozn. red.)

Navíc, stejně jako rakouský kancléř Sebastian Kurtz, Karin Kneisslová poznamenala, že Rakousko by mělo vykonávat funkci „překlenovacího mostu". Rozhodnutí tří zemí „Visegrádské čtyřky" o podpoře trestních opatření proti Rusku by podle jejího názoru mělo být zváženo s aspektem jejich členství v NATO.

Jak zdůraznil Die Presse, rakouská ministryně zahraničí podepsala společné prohlášení ministrů zahraničních věcí EU, ale Vídeň nyní nevyhostí ruské diplomaty. Podle Kneisslové jsou to zcela jiné věci. Rakousko je samozřejmě solidární vůči Velké Británii - ale je to záležitost každé jednotlivé země, jak reagovat v rámci dvoustranných vztahů. Vyhnání čtyř diplomatů z Německa a Francie Kneisslová považuje spíše za mírné opatření, než za vážnou ránu.

V pondělí večer kancléř a ministryně zahraničí Kurz a Kneisslová ve společném prohlášení uvedli: „Podporujeme rozhodnutí EU stáhnout svého velvyslance z Moskvy, ale nebudeme tak jednat na národní úrovni.“

Jak bylo uvedeno v článku, jednou z menšiny zemí, která se rozhodla nevyhostit ruské diplomaty, bylo Slovinsko. Podle šéfa slovinského ministerstva zahraničí je stále ještě příliš brzy na to, aby bylo možné podniknout kroky, protože nebylo provedeno žádné šetření (i tento postoj vyvolává otazníky nad předčasností trestní kampaně proti Moskvě - pozn. red.) Slovinsko podporuje postoj Rady EU, pokud jde o potřebu stanovit, co se opravdu stalo v Salisbury. Slovinská vláda tuto otázku projedná ve čtvrtek.

Nedávno 16 evropských zemí (z 28´), kromě Británie, vyhostilo více než 60 ruských diplomatů, připomněla publikace. K tomu se připojila také Austrálie, Spojené státy, Kanada, Albánie, Makedonie, Norsko a Ukrajina. Odborníci se nicméně domnívají, že Rakousko nezůstane samo ve svém postoji, zdůraznil Die Presse.

(kou, prvnizpravy.cz, diepresse.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif