Řím čelí hrozbě Bruselu: Připravuje vydání alternativní měny k euru

zprávy

Italský parlament schválil projekt vývoje měny, která může být použita v zemi na stejné úrovni jako euro, píše Le Figaro.

Řím čelí hrozbě Bruselu: Připravuje vydání alternativní měny k euru
Matteo Salvini, italský vícepremiér a ministr vnitra
4. června 2019 - 03:20

Půjde o emisi krátkodobých státních dluhopisů, s nimiž hodlá vláda platit dodavatele a věřitele. Jak vysvětluje článek, tato "měna" může být použita k placení daní a nákupu zboží a služeb od státu.

„Řím je připraven zahájit protiútok proti Evropské unii,“ píše se v článku. Italský parlament schválil návrh zákona, který umožňuje vyvíjet paralelní měnu s eurem. Vláda je schopna vydat  dluhopisy ve výši několika miliard euro, které mohou být použity na placení daní, jakož i na nákup služeb a zboží od státu.

Tento italský nápad připomíná bývalého řeckého ministra financí Janise Varoufakise, který také plánoval zavést v zemi „paralelní“ platební systém. Zastánci tohoto plánu věří, že s jeho pomocí bude Itálie schopna v konečném důsledku vyřeší problém dluhu, který již mnoho let visí nad ekonomikou země.


Hlasování v italském parlamentu se konalo v době, kdy Itálie čelila hrozbě závažné pokuty ze strany  Bruselu. Evropská komise minulý týden zaslala Římu dopis s žádostí o vysvětlení ohledně nedostatečného pokroku ve snižování vládních výdajů. Italské vládě tak může být uložena pokuta ve výši 0,2% HDP země, tj. 3,5 miliardy euro.

Italský vicepremiér Matteo Salvini však ve čtvrtek s ironií promluvil o „dopisu z Bruselu“, který ujistil, že nebude vládnout zemi „na kolenou“. Dopad hrozeb z Bruselu na italskou vládu by neměl být přeceňován, vzhledem k vysokému vítězství Salviniho strany  v eurovolbách.

(rp,prvnizpravy.cz,figaro,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?