Roček: V Afghánistánu nic nového, jenom noví mrtví

zprávy

O uplynulém víkendu si mohli Afghánci přečíst v internetovém zpravodajství, že čas smrt pomocí bomb, min a střelby je stále místním všedním koloritem. Pokračuje souběžně občanská válka proti prozápadní vládě a válka proti jednotkám nevěřících psů ze států NATO.

Roček: V Afghánistánu nic nového, jenom noví mrtví
Auto po bombovém útoku
30. října 2018 - 03:20

Bombový víkend

Dva lidé zemřeli při výbuchu bomby v provincii Ghazni a tři byli zraněni. Došlo k explozi improvizovaného výbušného zařízení (IED) v jihovýchodní provincii Ghazni v Afghánistánu.  Toyota Corolla vezla IED a explodovala na silnici v okrese Chahardehi. Bližší podrobnosti afghánská agentura Khaama press k incidentu neuvedla.

Větší štěstí měli lidé v Kábulu, kde v sobotu večer našli a zneškodnili improvizované výbušné zařízení. Bomba byla objevena na silnici v 5. policejním okrsku v Kábulu.

Další událost: V sobotu Talibancům udělal radost sebevražedný výbuch bomby v automobilu v centrální provincii Maidan Wardak v Afghánistánu. K výbuchu došlo v blízkosti policejní akademie v městě Maidan Shar. Podle předběžných zpráv bylo zabito nejméně pět lidí a  dvanáct dalších zraněno. Mluvčí Talibánu Zabililah Mujahid tvrdí, že akce byla zaměřena na policejní akademii. Při výbuchu byli zabiti a zraněni důstojníci.

Vraťme se do Kábulu. V pondělí již bezpečnostní síly neměly tolik štěstí jako o víkendu, protože 29. října ráno se sebevrah odpálil před kanceláří Nezávislé volební komise v Kábulu. Mluvčí kabulské policie Basir Mujahid potvrdil, že bylo zraněno šest osob - čtyř z volebních komise a dva policisté. Atentátník se odpálil poblíž vozu volebního personálu poté, co byl policisty odhalen.

Létající naděje

Zprávy o útocích na vládní síly a o výbuších nastražených bomb lze nalézt v afghánských médiích téměř denně.  

Vládní síly vydávají nadějná prohlášení ve smyslu „Militanti trpí těžkými ztrátami v důsledku  náletů převážně amerických sil.“

V pondělí vládní mluvčí informovali, že nejnovější nálety byly zaměřeny na území okresu Bandaru. Bylo prý zabito nejméně pět ozbrojenců a tři další zraněni. Další dva ozbrojenci byli zabiti, když byli cílem dalšího leteckého útoku.

Na jihovýchodě země též zemřelo podle vládních informací nejméně osm povstalců a šest dalších bylo zraněno při náletech Američanů v okrese Andar v jihovýchodní provincii Ghazni.


Cirkulace kádrů

Podle afghánského zpravodajství stále umírají další a další talibánští partyzáni. Přibývá také počet likvidovaných teroristů z Islámského státu. Jaké jsou ale skutečné ztráty Talibánu není jasné. Kromě toho afghánské policejní a armádní složky již raději neuvádějí statistiky svých vlastních bojových ztrát.

Mediální optimismus čerpá afghánská vláda z informací jako např. 29. října, že byl zabit talibánský stínový šéf okresu Pachera Agama.

Talibánský okresní šéf se stal součástí houfu 12 mrtvých po útoku afghánských vojáků v oblasti Pati Khargi. Sice to zní super, ale kořistí kromě mrtvol byly jenom dva kulomety PKM, dvě pancéřovky, pět samopalů kalašnikov AK-47, něco ručních granátů a střeliva. Prostě drobný úspěch.

Na místní úrovni se vždy najde dostatek vojenských talentů, kteří převezmou místní velení.

Tuhle krutou zkušenost zažili již Francouzi v Indočíně začátkem 50. let 20. století, když marně bojovali proti vietnamským partyzánům. Místní partyzánští velitelé byli většinou prostými řemeslníky nebo rolníky. Jejich přirozené schopnosti i bez vojenského akademického vzdělání byly v boji na srovnatelné úrovni jako u francouzských důstojníků. Francouzi to zažili také v Alžírsku, a po Francouzích ve Vietnamu i Američané.
Proto ztráta místního partyzánského velitele neznamená problém, ale pouze drobnou komplikaci. Vždyť 17 let nebyli schopni Američané s kamarády z NATO Talibánce z Afghánistánu vytlačit. To není názor ale fakt.
Zaorálkův stín

Nejméně od roku 2017 stále více tlačí Talibán na afghánské prozápadní politiky a USA, aby pochopili, že se nevyhnou spoluúčasti Talibánu na vládě.

V tisku se objevují od roku 2016 informace, že Tálibán má v moci již 40 až 60 % území Afghánistánu.

Lubomír Zaorálek, předseda zahraničního výboru sněmovny, nedávno řekl: „Je třeba hledat způsob, jak se stáhnout tak, aby to nebyly ztráty. Já nechci vidět další mrtvé vojáky vracející se do České republiky.“ (ČT 24, 23.10.2018, 22.00 hod., Události, komentáře) Propukla hysterie. Přitom neřekl nic špatného. Pouze řekl to, o čem se již řadu let hovoří.  

(rp,prvnizpravy.cz,foto:Khaama Press)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif