Rusko motivuje studenty k vývoji podvodních dronů

zprávy

Ruská vláda se snaží využít velkého intelektuálního a inovačního potenciálu země a spustilo otevřené soutěže pro výzvoj moderních systémů pro ministerstvo obrany.

Rusko motivuje studenty k vývoji podvodních dronů
Ilustrační foto
9. března 2018 - 07:20

V uplynulých letech si Rusko vypůjčilo od USA jednu vynikající myšlenku, píše politolog Samuel Bendett na webu War is Boring. Myšlenka na vytvoření centra průlomových a inovačních technologií - Nadace pro pokročilé studie, je ruským analogem Kanceláře pokročilých výzkumných projektů Ministerstva obrany USA nebo DARPA.
 
Nyní se zaměstnanci ruského centra zabývají různými projekty, včetně rozvoje bezpilotních mechanismů a robotiky, které by měly povýšit ruský obranný průmysl na novou úroveň. V rámci fondu se koná soutěž k vývoji podvodních dronů pro studenty z celého Ruska. A tohle je zvláštní soutěž, protože na rozdíl od jiných soutěží v ruském obranného průmyslu se mohou přihlásit všichni Rusové.
 
Týmy, které vyvíjejí autonomní roboty budou muset splnit konkrétní cíly: vstup do vymezené oblasti, kde se má pohybovat podél kabelového vedení, zde má hledat a značit objekty, dále projít branou v plotu do určené hloubky a dostat k sonaru. Pro drony jsou úlohy podobné: najděte objekt, najděte jej a přečtěte si jeho nápis, označte potopený objekt a připojte objekt, který simuluje potrubí. Na všechny tyto úkoly bude mít tým k dispozici 20 minut a maximální hmotnost UAV by neměla překročit 50 kg.
 
Všechny tyto úkoly odpovídají úkolům, kterým nyní čelí Rusko. Bezpilotní podvodní systémy se staly klíčovým prvkem systému námořní obrany země a mohou pomoci Rusku chránit jeho dlouhé hranice.
 

Vzhledem k tomu, nedávná prohlášení Vladimira Putina, že Rusko brzy zahájí výrobu jaderné ponorky, která může cestovat po celém světě, je pravděpodobné, že nedostatek účastníků v soutěži nebude. Dnes většina Rusů má pozitivní postoj k vojenské sféře a vlastenectví nutí mnohé Rusy hlásit se do obranných institucí.
 
Kromě toho má ministerstvo obrany vlastní soutěž pro vývoj umělé inteligence. Celá tato aktivita ukazuje, že ruská vláda se snaží využít velkého intelektuálního a inovačního potenciálu země a vytvořit tak velice potřebnou platformu, na níž mladí inovátoři mohou ukázat a otestovat své nápady.

(rp,prvnizpravy.cz,warboring,foto:arch.)
 


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 8%
transparent.gif transparent.gif