Rusko nevidí důvody pro změnu formátu účasti Brazílie v BRICS (zatím)

zprávy

V důsledku změny vlády v zemi se změny ve formátu účasti Brazílie v BRICS neočekávají, nový tým potvrdil svůj závazek vůči dohodám.

Rusko nevidí důvody pro změnu formátu účasti Brazílie v BRICS (zatím)
Jair Bolsonaro, brazilský prezident
17. května 2019 - 10:15

Prohlásil to šéf agentury BRICS na ruském ministerstvu zahraničních věcí Michail Kalugin.

Bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseffová předtím řekla RIA Novosti, že s příchodem Jaira Bolsonara k moci, se země se vrátila k souhlasu s Monroeovou doktrínou. Podle ní lze pozorovat brazilské podřízenou shodu se Spojenými státy a „v některých místech dokonce pohrdání suverenitou země“. Domnívá se také, že kvůli politice, která následovala kurz Spojených států, utrpěly vztahy Brazílie s jinými mezinárodními sdruženími, které byly alternativou Spojených států nebo západní Evropy.

„Ne, nepředpokládáme žádné vážné změny,“ reagoval Kalugin. „Neočekáváme změny a otřesy. Myslím, že brazilští partneři dělali všechno velmi důsledně. Upozornili nás, že kvůli volbám a vzniku nového kabinetu a příchodu nového týmu budeme o nových prioritách a směru informováni později.  Nový tým však také potvrdil závazek BRICS k dřívějším dohodám,“ řekl diplomat na konferenci Doing Business with BRICS ve Washingtonu.


BRICS je skupina pěti rozvíjejících se zemí: Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky.

V Brazílii se koncem října konalo druhé kolo prezidentských voleb. Po sečtení hlasů zvítězil kandidát ze Social Liberal Party Jair Bolsonaro. Bolsonaro je známý svými ultrapravicovými a populistickými názory. Na začátku kampaně otevřeně prohlásil, že prezident Spojených států Donald Trump, známý ve světě svojí nepředvídatelností, byl jeho hlavním příkladem. Brazílie se rovněž postavila za USA, které se pokoušejí svrhnout ve Venezuele Nicolase Madura a nahradit ho Washingtonu loajálním opozičním politikem Juanem Guaidó.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif