Rusko „svádí“ Kubu a Venezuelu, aby podkopaly hegemonii USA

zprávy

Moskva nadále posiluje vazby s Kubou a Venezuelou, které jsou pod rostoucím tlakem Washingtonu.Podle analytiků ruské úřady rozvíjejí vztahy s těmito zeměmi v naději, že se stanou body podpory v boji proti dominanci USA v tomto regionu, píše The Times.

Rusko „svádí“ Kubu a Venezuelu, aby podkopaly hegemonii USA
Diaz-Cane a Vladimir Putin
31. října 2019 - 07:20

Rusko pokračuje v posilování vztahů s Kubou a Venezuelou. To vše se děje při rostoucím napětí ve vztazích mezi těmito dvěma zeměmi, vedeným levicovými vládami, se Spojenými státy, píše The Times.

Den předtím podnikl kubánský prezident Miguel Díaz-Canel svou první oficiální cestu do Evropy, kde se setkal s Vladimirem Putinem. Uvedl, že kontakty mezi Havanou a Moskvou „jsou lekcí pro celý svět, a že pozice Ruska a Kuby zůstávají pod americkými hrozbami nezměněny“.
 
Diaz-Canel poznamenal, že ruský premiér Dmitrij Medveděv nedávno navštívil Kubu „v obtížné době, kdy dochází ke zvýšení americké agrese proti Kubě“. Kubánci podle něj „velmi pečlivě sledují, jak Rusko hraje stále důležitější roli při ničení vlády, kterou se USA snaží vybudovat.“  Putin je  „přítelem“ a pozval ho na návštěvu Kuby.
 
Putin pozvání přijal a ocenil svého kolegu. Řekl, že Diaz-Canel řeší ekonomické a sociální otázky, navzdory obtížným podmínkám. „Rusko bylo vždy zvlášť otevřené k nezávislému postavení Kuby a její svrchované politice," zdůraznil prezident.
 
Podle analytiků vidí Kreml Kubu a Venezuela jako „geopolitické body podpory pro konfrontaci s hegemonií USA“. Od roku 2013 se obchod mezi Ruskem a Kubou více než zdvojnásobil a letos by měl dosáhnout 500 milionů dolarů, „hlavně kvůli vývozu z Moskvy“.
 
Obě země podporují Venezuelu v boji s krizí. Washington na ni uvalil sankce a pokusil se svrhnout venezuelského prezidenta Nicolase Madura, který dostává pomoc z Moskvy „ve formě půjček a vojenských instruktorů,“ říká The Times.
 
V roce 2014 se Barack Obama a Raul Castro rozhodli zrušit vztahy po více než půl století nepřátelství mezi Washingtonem a Havanou. Americká cestovní omezení byla zmírněna, obě země znovu otevřely ambasády a Bílý dům odstranil Kubu ze seznamu států sponzorujících terorismus, připomínají The Times.

 
Ale v roce 2017, po nástupu do funkce, Trump zvrátil tento proces sbližování. V červnu jeho administrativa zakázala americkým výletním lodím navštěvovat Kubu a minulý pátek přerušila lety na devíti místech na Ostrově svobody, s výjimkou Havany.
 
Americký ministr zahraničí USA Mike Pompeo oznámil, že toto druhé opatření bylo reakcí na „represi kubánského lidu a podporu Maduro“, což podle Washingtonu zahrnuje výcvik venezuelské armády. Kubánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozhodnutí amerických úřadů bylo pokusem potrestat zemi za „neústupného vzpurného ducha“.
 
Moskva pravděpodobně bude i nadále „získávat body“  od latinskoamerických zemí, které Washington považuje za své soupeře. Medveděv již pozval Diaz-Canela k oslavě 75. výročí konce druhé světové války a k dalším jednáním.

 
(rp,prvnizpravy.cz,thetimes,foto:kremlin.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif