Rusko: Ukrajina se připravuje na novou válku!

zprávy

V Moskvě považují ukrajinský zákon o reintegraci Donbasu důkazem o přípravách na novou válku, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Rusko: Ukrajina se připravuje na novou válku!
Ilustrační foto
19. ledna 2018 - 10:15

Nejvyšší rada přijala ve druhém čtení prezidentský návrh zákona o reintegraci Donbasu, v němž je Rusko označeno „agresorem", a území mimo kontrolu Ukrajiny jsou „okupována". Dává prezidentovi Ukrajiny právo použít armádu na východě země bez vyhlášení války.

Jak ruské ministerstvo poznamenalo, od října, kdy zákon prošel prvním čtením, i když prošel určitými úpravami, zachovává hlavní cíl - legálně potvrdil linii Kyjeva vyřešit „problém Donbasu“ násilím.


Zejména bude tzv. protiteroristická operace (ATO) přeformátována na vojenskou operaci a kontrola bude převedena na armádu, po níž budou následovat všechny ostatní ozbrojené síly. K tomu vytvoří „Společné operační velitelství", které bude moci používat ozbrojené síly proti civilistům nejen na jihovýchodě, ale v celé zemi bez formálního zavedení stanného práva.

„Ve skutečnosti Petro Porošenko dostává ničím neomezené, blízké diktátorským, pravomoce, aby potlačil nesouhlas a nespokojenost. A jinak to, než přípravou na novou válku nelze nazvat," citovala prohlášení ministerstva zahraničí RIA Novosti.


Moskva opakovaně prohlašuje, že není stranou vnitřního konfliktu a nezapojuje se do událostí v Donbasu. Skutečností je, že občanskou válku na jihovýchodě rozpoutal pomajdanovský Kyjev, když poslal armádu a dobrovolnické prapory placené oligarchy proti obyvatelům Luhanska a Doněcka, kteří nesouhasili s kyjevským protiústavním svržením legitimně zvoleného prezidenta v únoru 2014.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif