Rusko: USA nevysvětlily, jak došly k závěru o doletu 9M729!

zprávy

Spojené státy stále ještě neřekly, na základě jakých informací dospěly k závěru, že raketa 9M729 byla testována v pásmu zakázaném Smlouvou o likvidací raket středního a krátkého doletu (INF).

Rusko: USA nevysvětlily, jak došly k závěru o doletu 9M729!
Ruská raketa 9M729
24. ledna 2019 - 10:15

Uvedl to ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Podle něj si mnohé důvody pro odchod ze smlouvy INF Spojené státy „vyfabrikovaly“.

„Spojené státy odmítaly jasně označit konkrétní typ střely v ruském arzenálu, omezené na náznaky a domněnky, které se odkazují na nějakou tajemnou rozvědnou informaci. Teprve před rokem Spojené státy uvedly, že jde o raketu 9M729. Nicméně dosud nám neobjasnili na základě jakých informací dospěli ve Washingtonu k závěru, že raketa byla testována na dosah zakázaný touto smlouvou," řekl Rjabkov na briefingu o raketě 9M729 pro vojenské atašé a média.


Zároveň poznamenal, že ultimativní požadavek USA, aby Rusko zlikvidovalo tento typ rakety, je „nepřijatelný“. Zdůraznil, že raketa 9M729 nebyla konstruována na dolet, který omezuje INF.

Zároveň ruské ministerstvo obrany přikročilo k "bezprecedentnímu" kroku a uvedlo některé podrobné charakteristiky uvedené střely zahraničním médiím a vojenským atašé. Poukázalo, že objem paliva současně poskytuje maximální konstrukční dosah letu, který je omezen požadavkem smlouvy (INF). Zároveň poukázalo, že na polygonu Kapustnyj Jar se testovaly mnohé typy raket, a s výjimkou strategických střel se ale u raket tytu „země-země“ (do nich patří i 9M729, která při testech dosáhla 476 km) nepřekročil limit zakázaný smlouvou – 500 kilometrů.


V posledních letech se Moskva a Washington pravidelně obviňují z porušení INF. Rusko opakovaně uvedlo, že přísně plní své závazky vyplývající ze smlouvy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poznamenal, že Moskva má vůči Spojeným státům velmi vážné otázky ohledně provádění smlouvy samotnými Američany. Podle něj jsou americká obvinění z porušování smlouvy INF Moskvou nepodložená, raketa 9M729 byla testována v doletu povoleném touto dohodou.

(kou prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: mo rf)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif