Rusko: USA směřují k vyprovokování války na Blízkém východě!

zprávy

Plány Washingtonu na posílení seskupení na Blízkém východě v průběhu pokračujících pokusů USA vyvíjet tlak na Írán nelze hodnotit jinak, než jako způsob k vyprovokování války.

Rusko: USA směřují k vyprovokování války na Blízkém východě!
Sergej Rajbkov, náměstek ruského MZV
19. června 2019 - 04:20

Prohlásil to ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na posilování vojenské přítmnosti USA na Blízkém východě v souvislsoti s incidentem v Ománském zálivu. Jak Donald Trump, tak Mike Pompeo obvinili Írán z útoku na dva tankery. Pentagon nyní rozhodl posílit své jednotky v oblasti o dalších tisíc vojáků.

„Teď, když už dlouho vidíme neustálé pokusy USA o zvýšení politického, psychologického, ekonomického a vojenského tlaku na Írán, myslím si, že tento druh akce je dostatečně provokativní. Lze je hodnotit pouze jako úmyslný kurz na vyprovokování války," řekl Rjabkov novinářům.

Rjabkov zároveň připomněl, že během návštěvy amerického ministra zahraničí v Soči v květnu Mike Pompeo řekl, že „vojenská přítomnost jeho země v oblasti Perského zálivu nemá za cíl zahájit válku, ale zabránit válce“.

„Pokud tomu tak je, pak by se Spojené státy měly zdržet dalšího posilování svého seskupení a dalších kroků, včetně přetahování, tlačení spojenců v různých částech světa, aby zvýšily tlak na Íránskou islámskou republiku," dodal náměstek ministra.


Rusko opakovaně varovalo Spojené státy před bezdůvodným zhoršením situace na Blízkém východě, uvedl ruský náměstek ministra zahraničí.

„Opakovaně jsme je varovali, stejně jako jejich regionální spojence, z bezduchých, bezohledně vynucujících situaci v této výbušné oblasti, která se opakovaně stala scénou vojenských střetů, včetně těch velkých," řekl Rjabkov novinářům.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif