Ruský vliv na Středním východu roste, vojenská policie obsadila Golany

zprávy

Ruská vojenská policie začala hlídat demilitarizovanou zónu mezi Izraelem a Sýrií na Golanských výšinách a podtrhuje tak rostoucí vliv Moskvy jako nejdůležitějšího hráče na Středním východu.

Ruský vliv na Středním východu roste, vojenská policie obsadila Golany
Ruská vojenská policie v Sýrii
16. srpna 2018 - 06:20

"Ruská vojenská policie je průkopníkem při obnově hlídek OSN na Golanských výšinách," řekl generálporučík Sergej Kuralenko novinářům na poškozeném pozorovacím místě OSN.

"Kromě min zde není  téměř žádné nebezpečí. Celá demilitarizovaná zóna je nyní pod naší kontrolou,“ zdůraznil generál.

Po začátku syrského konfliktu vyhnali militanti ISIL mírové jednotky OSN, kteří v této oblasti působili od roku 1974.

Militanti přeměnili mnoho míst OSN na sebevražedné atentátní školy, řekl Kuralenko .

„Posláním ruských sil je pomáhat OSN, aby mírové síly mohly opět kontrolovat demilitarizovanou zónu,“ pokračoval Kuralenko.

Syrský ministr obrany se setkal s vedoucím pozorovatelské mise OSN, aby projednal koordinaci rozmístění mírových sil a otevření oblasti Kunejtra pro Syřany, aby se mohli vrátit z izraelské oblasti do Sýrie.


Benjamin Netanjahu při návštěvě Moskvy, diskutoval s Vladimirem Putinem l o izraelských obavách nad dalším působením Íránu v Sýrii.

Moskva uvedla, že v tomto měsíci uzavřela dohodu o umístění  iránských sil nejméně 50 mil od izraelské hranice se Sýrií na Golanských výšinách s tím, že  Írán nemůže být zcela vyloučen ze Sýrie.

Generálporučík Kuralenko informoval, že Rusko vedlo jednání s Izraelem o přítomnosti ruské policie na Golanech.   Obě strany spolu pravidelně komunikují.

"Ruské vojenské aktivity podporují bezpečnost Izraele a oni to vědí," upozornil Kuralenko.

Muhamed Ahmad,  brigádní generál syrské vojenské policie, uvedl, že Rusko hrálo vedoucí roli při vyhnání bojovníků, kteří tvrdili, že byli podporováni západními vládami.

Izrael obsadil většinu Golanských výšin během šestidenní války v roce 1967, po níž byla na nejvyšších místech vytvořena demilitarizovaná zóna spravovaná OSN.

"Hlavním současným problémem je, že existuje spousta výbušnin, zejména v jižní části, kde byli bojovníci ISIL," zdůraznil Kuralenko.

"Někteří militanti se infiltrovali mezi obyčejné obyvatelstvo, najít je,  to je práce našich tajných služeb," připomněl generál.

Guvernér okolní oblasti Kunejtra, uvedl, že ruští vyjednavači hráli klíčovou roli při přesvědčování mírnějších povstaleckých frakcí v této oblasti, aby se vzdali svých zbraní.

„70 000 obyvatel se vrátilo do regionu díky ruským bezpečnostním zárukám,“  uvedl guvernér.

(rp,prvnizpravy.cz,thetelegraph,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif