Spiegel: S-400 v Turecku - katastrofa pro americké stíhačky F-35!

zprávy

Pro NATO je dodávka ruských protiletadlových raketových systémů S-400 „Triumf“ do Turecka skutečnou „provokací", napsal německý časopis Der Spiegel.

Spiegel: S-400 v Turecku - katastrofa pro americké stíhačky F-35!
Americká "stealth" stíhačka F-35
14. května 2018 - 11:04

Aliance se obává, že s pomocí S-400 bude Moskva schopna najít silné a slabé stránky supermoderního letounu páté generace F-35, které Ankara zamýšlí koupit od Spojených států.

„Je ironií, že S-400 je považován za potenciálně nejnebezpečnějšího nepřítele multifunkční stíhačky, která se v příštích několika letech stane základem amerického letectva a dalších zemí," uvedl Spiegel.

Jak je uvedeno v článku, vojáci ze zemí NATO zpozorněli ohledně dodávek ruských protiraketových systémů, neboť podle jejich názoru se komplexy mohou stát „okem Moskvy v Turecku". S pomocí „Triumfu“ bude Rusko schopno získat veškeré údaje o F-35 a dalších bojových letadlech, tvrdí autoři materiálu.

Podle názoru redakce S-400 také zasáhne stealth technologii, která snižuje viditelnost F-35, která stála miliardy dolarů. Jak píše Spiegel, ruské systémy budou moci zaznamenávat palubní radarová data, pozemní komunikační kanály a radiovou komunikaci, pomocí kterých bude S-400 „krok za krokem studovat a vyhledávat údajně neviditelné bitevniky" na tureckém nebi.

„Pro systém vyzbrojování stíhačkami F-35, jejichž technologie stealth a přenos dat jsou zásadní, by to byla katastrofa," uvedla publikace.

Turecko varuje USA: Jestli nedodáte F-35, přijmeme odvetná opatření!

V prosinci loňského roku podepsaly Turecko a Rusko dohodu o dodávce S-400. Ankara si koupí dvě baterie systémů protivzdušné obrany, které bude obsluhovat turecký personál. Strany se také dohodly na technologické spolupráci při vývoji výroby protiletadlových raketových systémů v Turecku.

Spojené státy a zástupci NATO opakovaně vyjádřily nespokojenost s nabídkou S-400 Turecku. Náměstek ministra zahraničí USA Wess Mitchell varoval, že nákup ruských protiraketových sysstémů může negativně ovlivnit nabídku amerických F-35 do Turecka. Podle Spiegelu však hrozí riziko oddálení se Turecka od NATO a zatím se jedná jen o náznaky „sankcí“ proti Turecku, které se mimochodem na vývoji F-35 rovněž podílelo.

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif