Spiegel: Tvář „žlutých vest" věří v revoluci, ale ne ústupkům Makrona!

zprávy

Zdravotní sestra Ingrid Levavasseurová, která zastupuje "žluté vesty" ve Francii, se domnívá, že Emmanuel Macron pohrdá jejím hnutím a chová se k němu arogantně.

Spiegel: Tvář „žlutých vest" věří v revoluci, ale ne ústupkům Makrona!
Ingrid Levavasseurová, tvář "žlutých vest"
18. ledna 2019 - 10:10

V rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel vyjádřila přesvědčení, že prezident ve skutečnosti nic nezmění a není potřeba mít žádné iluze. Přesto se nyní ve Francii uskutečňuje revoluce a nic nebude stejné jako předtím: život bude rozdělen na dobu „před" a „po" „žlutých vestách".

Ingrid Levavasseurová pracuje jako zdravotní sestra ve Francii, ale před nějakou dobou se stala tváří „žlutých vest" a zastupuje její zájmy v sociálních sítích a na talk show, uvedl německý časopis Der Spiegel. Reportéři publikace rovněž uskutečnili rozhovor s 31letou aktivistkou a zjistili, co si myslí o současném stavu věcí v zemi.

Podle Levavasseurové Macron dosud nezměnil svůj kurz, a jeho cíle zůstaly stejné. „Bez ohledu na to, co požadujeme, bude se vždy držet svých původních nápadů. Neměli bychom o tom mít žádné iluze," řekla mluvčí „žlutých vest“ německému časopisu.

Rovněž poznamenala, že nevěří v upřímnosti Macrona ohledně velkých veřejných debat, které by měla trvat až do března. „Je arogantní k našemu hnutí a pohrdá jím," řekla Levavasseurová. „Velké debaty, o nichž hovoří, nejsou ve skutečnosti debaty." Namísto toho se bude pronášet jedna řeč za druhou." Podle ní bylo 700 lidí vyzváno k první debatě na radnici jejího okrsku - a je naprosto nepochopitelné, jak mohou současně diskutovat.

Levavasseurová připomněla, že ve Francii je přibližně 36 tisíc obcí a pouze 5 tisíc z nich má knihu stížností. Proto není jasné, jak v krátkém čase shromáždit a vážně zvládnout obrovské množství stížností. Francouzká zdravotní sestra „žlutých vest" je přesvědčena, že to není možné.


Nyní „žluté vesty" vytvářejí novou internetovou platformu, kde budou všechny stížnosti shromažďovány a klasifikovány. Následně budou předloženy návrhy a požadavky. Samotná Levavasseurová je pro snížení sazeb na základní potraviny. Například DPH na mléko by mělo být snížena na minimum. Pokud jde o jídlo, je to opravdu o základních potřebách, uvedla Francouzka v rozhovoru s Der Spiegelem.

Navíc podepsala podnět ke zvýšení mzdy v péči o lidi, kteří ji potřebují. Podle ní, pokud prezident dokáže zvýšit plat policii, měl by být ochoten zaplatit více i ty, kteří pomáhají ostatním. Práce zdravotní sestry je nevděčná, tvrdá a poskytuje málo příležitostí k profesnímu růstu. „Stále se potýkáme s utrpením lidí – a jsme velmi zle placeni." Mezi „žlutými vestami" je řada zástupců sektoru služeb, pracovníků pekáren, pokladníků ze supermarketů, zaměstnanců městské správy, ale také dělníků, mechaniků, ujistila Ingrid Levavasseurová německé novináře.

Poznamenala, že platy mnoha úředníků za posledních osm let byly prakticky zazmrzlé. Ačkoli občas dostávají příplatek - například při práci za víkendy nebo v noci – ale odpočty na odchod z nich nejde. Výsledkem je, že mnoho lidí tvrdě pracuje po celý svůj život, a proto jsou nuceni žít s minimálním důchodem, řekla aktivistka.

Podle Levavasseurové se ve Francii uskutečňuje revoluce. Lidé se už nechtějí skrývat. „Jsme na cestě ke změnám v této zemi," řekla v rozhovoru pro Der Spiegel. „Bude existovat předěl „před" a „po" „žlutých vestách". Nic nebude stejně jako předtím." Dokonce i když na ulici nevychází mnoho lidí, hnutí se opírá o širokou podporu obyvatelstva. Často se říká o Francouzích, že jsou mnohdy rozhořčeni, pak jsou spokojeni s malým množstvím a pak se opět zlobí, a tak to je. Nicméně jejich rozhořčení je spravedlivé, protože ve skutečnosti se dosud ničeho nedosáhlo, věří Ingrid Levavasseurová.

Co se bude dít dále není jasné. Nyní „žluté vesty" hledají způsoby, jak dát sílu návrhům, s nimiž vystupují. Měly by ukázat jednotu a možná vytvořit vlastní stranu, myslí si Levavasseurová. Skutečnost, že Emmanuel Macron jednal podobným způsobem, jí netrápí. „Nicméně bych udělala všechno jinak než on," uvedla zástupkyně „žlutých vest" v rozhovoru s Der Spiegelem.

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: facebook)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif