Spojené státy vyšlou další lodě do Tchaj-wanského průlivu

zprávy

USA zvažují plavbu dalších lodí přes Tchaj-wanský průliv a zároveň posílají zprávu Číně o právu amerického vojáka pohybovat se po těchto a jakýchkoli mezinárodních vodách, uvedli dva američtí úředníci.

Spojené státy vyšlou další lodě do Tchaj-wanského  průlivu
Ilustrační foto
22. října 2018 - 07:20

Operace, která je v současné době ve fázi plánování, by zahrnovala alespoň dvě lodě na vícedenní misi, potvrdili úředníci, píše se v článku The Wall Street Journal.

Americké manévry, pokud k nim dojde, přichází v době zesíleného napětí mezi Washingtonem a Pekingem. Tchaj-wan, který Čína neuznává, se tak může stát „spouštěčem“ konfliktu, neboť Spojené státy naopak demokratickou vládu Tchaj-wanu uznávají.

„USA budou ve vzduchu, na moři, budou zkrátka všude tam, kde to mezinárodní právo dovolí, a povzbuzujeme všechny národy, aby si svá práva také prosazovaly a dělaly totéž co my,“  řekl Mattis, americký ministr obrany, na setkání států jihovýchodní Asie ASEAN.

Americké velitelství v Tichém oceánu odmítlo komentovat své plánované mise.


Zatímco Spojené státy uznávají, že Peking vidí Tchaj-wan jako součást Číny, tak Tchaj-wan je naopak přesvědčen, že americká přítomnost v průlivu potvrzuje jeho nezávislost.

Začátkem tohoto měsíce americký viceprezident Mike Pence v projevu ocenil tchaj-wanskou "demokracii", ale uvedl, že USA budou i nadále dodržovat politiku jedné Číny, kdy Peking tvrdí, že Tchaj-wan je součástí čínského území.

(rp,prvnizpravy.cz,wsj,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif