Sto dní po Putinově znovuzvolení: Především výhry, ale i prohra!

zprávy

Světový pohár a setkání s Trumpem: To jsou vítězné Putinovy první dny po jeho znovuzvolení .

Sto dní po Putinově znovuzvolení: Především výhry, ale i prohra!
Vladimir Putin, ruský prezident
14. srpna 2018 - 06:20

Pokud ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi něco může zkazit letní náladu, pak jsou to nové americké sankce proti Rusku. Právě to zasáhlo začátek jeho čtvrtého funkčního období proti  úspěchům v oblasti zahraniční politiky.

Jako přátelský a kosmopolitní hostitel Světového poháru Rusko zářilo. A na summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v červenci v Helsinkách byl Putin - úmyslně nebo neúmyslně - vítězem. Trump přerušil vlnu kritiky o ruském zásahu do amerických voleb.

Avšak americké sankce oznámené koncem srpna srazily dobrou náladu a srazily cenu akcií ruských společností a cenu rublu.

Takže Putinův začátek jeho čtvrtého mandátu má hořkou pachuť. V úterý uplynulo 100 dní od jeho znovuzvolení. Podle ústavy má Putin právo vládnout v Kremlu do roku 2024.

Od roku 2014 došlo k několika sankčním vlnám Západu. Za prvé, kvůli krymské anexi a konfliktu na Ukrajině. Nyní kvůli údajnému zapojení Ruska do toxického útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Zatím není jasné, které oblasti by měly být postiženy novými sankcemi.

„Možnosti USA poškodit Rusko jsou mnohem větší než naopak. Jediným způsobem jak jim čelit, je posílení vztahů s jinými zeměmi a nahradit USA jako partnera," řekl politik z německé tiskové agentury, která je považována za blízkou Kremlu.


Koneckonců, expert Vladislav Below vidí vztah s Německem na dobré cestě. Spory, jako je Krym a východní Ukrajina, mohou v budoucnu nadále být na pořadu jednání. "Ale pracovní dialog se vyvíjí velmi dobře. To je hlavní věc," říká německý expert z Akademie věd.

V květnu Angela Merkelová navštívila Putina v Soči. A nyní v sobotu 18.srpna přijíždí Vladimir Putin na návštěvu do Německa. Půjde o již druhé setkání obou státníků během tří měsíců.

Merkelová a Putin mají podle vládního mluvčího Seiberta na zámku Meseberg u Berlína hovořit především o konfliktech v Sýrii a na východě Ukrajiny. Jedním z témat bude rovněž plynovod Nord Stream-2.

Nikdo se neodvažuje předpovědět, co se stane po ukončení Putinova čtvrtého funkčního období. Bude mít spoustu času až do roku 2024 na hledání nástupce, je možné, že plánování bude zahájeno až po parlamentních volbách v roce 2021. V každém případě sám Putin jasně řekl po volbách v březnu: "Je mi 65 let. Měl bych tady sedět až do 100 let? Ne! "

(rp,prvnizpravy.cz,handelsblatt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif