Stovky zraněných v Katalánsku po výbuchu hněvu nad brutálními rozsudky!

zprávy

Nejméně 41 lidí bylo zraněno a 20 bylo ve středu zadrženo během protestních shromáždění v Katalánsku, uvedla 20minutos s odkazem na bezpečnostní služby.

Stovky zraněných v Katalánsku po výbuchu hněvu nad brutálními rozsudky!
Demonstrace v Katalánsku
17. října 2019 - 10:31

Podle španělské publikace, citující údaje z pohotovostních služeb autonomie, byl největší počet obětí zaregistrován v Barceloně, kde se 28 lidí obrátilo k lékařům o pomoc. Dalších pět lidí bylo zraněno v Gironě, 3 v Lleidě, 2 v Manresu a po jednom v obcích Sils a Saliens. Nejtěžší zranění utrpěl mladší muž, byl během protestů v Tarragoně, když byl sražen policejním vozidlem.

Později zdravotní služba uvedla, že celkově bylo ve středu zraněno téměř 100 lidí.

„Nejméně dvacet lidí bylo (ve středu) zadrženo na celém území (Katalánska) za jejich údajné zapojení do násilných akcí během různých shromáždění a demonstrací," uvedla na Twitteru autonomní lidskoprávní agentura Mossos de Escuadra.

Dnešní situace v Katalánsku připomíná rok 2017, kdy se za podpory mnohých obyvatel snažili místní politici vyhlásit nezávislost této autonomie na Španělsku. Madrid toto hnutí potlačil natolik surově, že mnohým připomínalo metody diktátora Franca. Nicméně se Evropská unie postavila za španělskou vládu a na "evropské hodnoty", jako "lidská práva", "právo na sebeurčení" a podobnou "veteš" rychle zapomněla.


Podle publikace se ve středu protestů zúčastnilo více než 20 tisíc lidí. Ponkěud jednostranně se uvádí, že demonstranti bombardovali policii Molotovovými koktejly a kyselinou, a také zapálili kontejnery na odpadky a auta.

Nepokoje začaly v Katalánsku 14. října poté, co španělský nejvyšší soud odsoudil dvanáct katalánských politiků za jejich účast na „nezákonném“ referendu o nezávislosti. Devět lidí bylo shledáno vinnými ze vzpoury a dostali trest odnětí svobody od 9 do 13 let, tři lidé byli shledáni vinnými z neposlušnosti a odsouzeni k pokutě. Zejména neobvykle brutální a dlouhé rozsudky vyvolaly hněv Katalánců, ale také ukazují nesmiřitelnost španělského vedení v Madridu.

V důsledku nepokojů v pondělí, jejichž epicentrem bylo letiště v Barceloně, bylo zraněno 131 protestujících a asi 70 policistů. V úterý večer došlo v Barceloně, Tarragoně, Gironě a Lleidě ke střetům mezi radikály a donucovacími orgány. V katalánském hlavním městě protestanti stavěli v ulicích barikády a zapalovali ohně. Asi 200 lidí bylo zraněno, včetně asi 70 policistů. Bylo zadrženo asi 50 lidí.

Ve středu pokračovaly protesty autonomní komunity, blokování silnic a železnic. Kromě toho jsou do Barcelony přijíždějí kolony protestujících z pěti různých měst v autonomní oblasti. Do katalánského hlavního města by měli dorazit v pátek, v den generální stávky.

(kou, prvnizpravy.cz, 20minutos.es, twitter.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?