Telepolis: Břidlicový boom USA přivede svět ke klimatické katastrofě!

zprávy

Spojené státy překonaly Rusko a Saúdskou Arábii z hlediska objemu produkce ropy, napsal německý Telepolis.

Telepolis: Břidlicový boom USA přivede svět ke klimatické katastrofě!
Ilustrační foto
22. ledna 2019 - 11:04

Američtí vědci však varují, že „břidlicový boom" ve Spojených státech povede nejen k největším emisím oxidu uhličitého, ale také posune svět blíže ke klimatické katastrofě, zdůraznil novinář německé publikace.

Díky „břidlicovému boomu" se Spojené státy staly světovým lídrem v oblasti výroby ropy, čímž předstihují nejen Saúdskou Arábii, ale také Ruskou federaci, uvedlo německé vydání Telepolis.

Podle Mezinárodní agentury pro energetiku (IEA), v tomto roce mohou Spojené státy zvýšit produkci o dalších 1,1 milionu barelů. Do března tak mohou Spojené státy překročit maximální možné objemy výroby v Rusku a Saúdské Arábii, poukázal autor článku Florian Rötzer.


Nicméně ve své zprávě americká nezisková organizace Oil Change International a její partneři varují: břidlicový boom ve Spojených státech, který podporuje vláda ve Washingtonu, aby „dosáhl energetické svrchovanosti a učinil další země závislými na americké břidlicové ropě a plynu, povede k ohromným emisím oxidu uhličitého a přivede svět ještě blíže ke klimatické katastrofě“, zdůraznil novinář Telepolis.

V příštích 30 letech se kvůli rostoucí produkci ropy a plynu ve Spojených státech uvolní do atmosféry dalších 120 miliard tun oxidu uhličitého. Problém spočívá také ve skutečnosti, že 90% nových objemů ropy a plynu bude ve Spojených státech extrahováno metodou hydraulického štěpení (frakování) a to je jedna z „nejšpinavějších" výrobních metod, připomněl Florian Rötzer.

Šéf Bílého domu Donald Trump zpochybnil globální oteplování, opustil dohodu o klimatu v Paříži a dělá vše, aby zajistil, že Spojené státy nebudou hrát vedoucí úlohu v boji proti globálnímu oteplování, konstatoval novinář německého vydání.

(kou, prvnizpravy.cz, heise.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?