Times: Aby operátory vražedných dronů netrápilo svědomí!

zprávy

Britská armáda trénuje kaplany, kteří budou dávat vojákům lekce morálky při zabíjení pomocí dronů, uvedly The Times.

Times: Aby operátory vražedných dronů netrápilo svědomí!
Ilustrační foto
27. září 2018 - 10:10

Jak noviny poznamenaly, vojáci, kteří jsou zapojeni do „asymetrické války“, přes den zabíjejí pomocí dronů a ve večerních hodinách se vracíli ke svým rodinám - jsou náchylnější k posttraumatickým stresům.

Britská armáda trénuje etické odborníky, kteří budou vojáky vyučovat morální základy zabíjení s pomocí dronů, napsaly The Times. Podle vydání byli kaplani posláni do kursů filozofie, aby mohli školit důstojníky v etických otázkách vraždění ve vzdálenosti tisíc kilometrů od bitevního pole.
 
Vrchní vojenský kaplan David Coulter tvrdí, že stále více vojáků vstupuje do „asymetrické války“, když je zbraň použita na dálku, a to postavilo služebníky církve před určité problémy.


„V asymetrické válce se věci liší: lidé chodí pracovat, aby dokázali řídit drony, a večer se vrací  ke svým rodinám," řekl. „Nebojují v jiných zemích a nezmizí na několik měsíců za sebou. To vytváří velmi zajímavou dynamiku z hlediska církve i profese."
 
Jak britské vydání uvedlo, skvadnova Royal Air Force Velké Británie má sídlo v USA a Lincolnshire. Operátoři útoků dronů používají bomby o hmotnosti vyšší než 220 kg, stejně jako americké rakety „Hellfire“. Poté, co vojáci provádí smrtící operace v Mosulu, Rakce a Homsu, se každý večer vracejí domů.
 
Profesor a bývalý britský voják Peter Gray věří, že operátoři zabijáckých dronů jsou náchylnější k posttraumatickým stresovým poruchám.
 
Kaplani budou rokem studovat etiku na Cardiffské univerzitě. V pravidelné armádě je 145 kaplanů, jjimž velí hlavní vojenský kaplan, dodaly The Times.

Nicméně si ani The Times nekladou otázku, kdo bude „pečovat“ o pottraumatické zážitky těch, kteří se stali „vedlejší (kolaterální) obětí“ masového nasazení zabijáckých dronů. A zde hovoříme o tisících lidech. O roli církve, která s oblibou světí zbraně – samozřejmě vždy na té správné straně – radši ani nemluvě.

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif