Times: Brexit bez dohody s EU - milion nezaměstnaných!

zprávy

Podle prognózy ratingové agentury Standard & Poor's čeká britskou ekonomiku recese, pokud dojde k brexitu bez dohody s Evropskou unii.

Times: Brexit bez dohody s EU - milion nezaměstnaných!
Ilustrační foto
1. listopadu 2018 - 11:04

Ta bude trvat čtyři až pět čtvrtletí, uvedly The Times. Zároveň se očekává nárůst nezaměstnanosti: milion lidí zůstane bez práce.

Brexit bez dohody s EU nejen povede k poklesu ekonomiky Spojeného království, ale také ponechá zhruba milión Britů bez práce, uvedly The Times v odkazu na světovou ratingovou agenturu Standard & Poor's.
 
Agentura pohrozila, že pokud by se Therese Mayové nepodařilo uzavřít dohodu s EU, snížila by rating „AA“. Toto označení je udělováno emitentům s vysokým potenciálem vyplácet úroky z dluhů a samotných dluhů. Je třetí úroveň hodnocení.
 
Podle prognózy může nedohoda s EU vést v příštím roce k poklesu britské ekonomiky o 1,2% a do roku 2020 se ekonomika země klesne o 1,5%. V takovém případě se poměr veřejného dluhu k HDP do roku 2021 zvýší na 100%, což je o 15% vyšší než očekávaný dluh.

 
Navíc do poloviny roku 2019 se očekává nárůst nezaměstnanosti ze 4% na 7%. Práci tak ztratí jeden milionu Britů. Zároveň inflace v zemi dosáhne 4,7%, zatímco ceny nemovitostí klesnou o 10%. A britská libra oslabí vůči dolaru zhruba o 15%.
 
„Jak ukazují naše výpočty, v případě vystoupení z EU bez dohody čeká Spojené království mírný hospodářský pokles, který bude trvat čtyři až pět čtvrtletí," uvedla agentura.
 
Také objem výroby v zemi v roce 2021 bude o 5,5% nižší, než se očekávalo v případě dosažení dohody. Tato procenta ale nebude Spojené království moci obnovit.

 
Nicméně The Times poznamenaly, že finanční krize v roce 2008 zasáhla reputaci světových ratingových agentur, které na hypotečním trhu dávaly nejvyšší rating. Proto agentury v současné době ztratily svoji bývalou autoritu.

Britský deník se také nedáno ohradil proti materiálům amerických novin, zejména The New York Times, za jejich černě malovanou budoucnost Británie v případě odchodu země z EU.

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif