Times: Sankce Rusko nevystrašily, ale naopak se zdá, že ekonomika roste

zprávy

Navzdory zpřísnění protiruských sankcí USA, Rusko nevypadá vůbec vystrašeně, píše The Times. Podle analytiků měla opatření Washingtonu jen malý dopad na ruskou ekonomiku. A jako celek je pocit, že se země cítí jistá.

Times: Sankce Rusko nevystrašily, ale naopak se zdá, že ekonomika roste
Emmanuel Macron a Vladimir Putin v Petrohradu
30. května 2018 - 07:20

Když Spojené státy minulý měsíc přitvrdily sankce proti Rusku za další „špatné činy“ , tak  byl výsledek okamžitě viditelný. Akcie společností  "Kremlu přátelských oligarchů" klesly. Rubl také utrpěl ztráty.
 
"Nicméně kritici se ptají: fungují sankce?,“ píše autorka článku, „Rusko jako celek nevypadá vůbec vyděšené, navíc se zdá být sebevědomé."
 
Prezident Putin po přitvrzení sankcí hostil v Rusku  vůdce Německa, Francie a Japonska. Velcí obchodníci ze západních společností, jako je BP a Royal Dutch Shell, se zúčastnili nedávného Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradu. A za pár týdnů bude Rusko hostit Světový pohár, který se od olympijských her stane největší sportovní událostí na ruské půdě.
 
Dokonce ekonomika země "vypadá stabilně, ne-li rostoucí," uvádí článek The Times. V letech 2015 a 2016, po zavedení sankcí a prudkém poklesu cen ropy, došlo v zemi k recesi, nyní se však zvyšují platy a v loňském měsíci vzrostl maloobchodní prodej.
 
To vše vytváří společný názor, podle něhož nedávné zpřísnění amerických sankcí a pád rublu dosud mělo jen malý dopad na reálnou ekonomiku.
 
Vedoucí výzkumného programu Ruska a Eurasie v Královském institutu mezinárodních vztahů (Chatham House) James Nixie řekl, že cílem omezujících opatření není „potopit“ ruskou ekonomiku, ale vyslání signálu Moskvě a omezit její  manévrovací  prostor.
 
Návrat k růstu navzdory sankcím, zjevně potvrzuje názor mnoha analytiků, podle nichž hlavní příčinou recese nejsou sankce, ale prudký pokles cen černého zlata. A vzhledem k tomu, že cena ropy je téměř 80 dolarů, pak se Rusku daří. Navíc, příznivý účinek má také pokles rublu, protože většina nákladů ruských výrobců je v rublech a příjmy dostávají v dolarech, tak jsou schopni udržet marže.


Velká Británie provádí přezkum investičních víz vydávaných bohatým cizincům v reakci Spojeného království na podezření, že Rusko je zapojeno do útoku nervovou látkou v Salisbury.

"Myslím, že je správné, že všeobecně zkontrolujeme, kdo dostal naše investiční víza a zda je v rámci vízového investičního programu řádně plní," řekla Mayová.

Mayová dále uvedla, že v rámci programu pro poskytnutí investičního víza přišlo do Velké  Británie od roku 2008 do roku 2015 více než 700 bohatých Rusů, a program bude revidován. Podle ní bude ministerstvo vnitra zkoumat oprávněnost investičních víz pro občany všech zemí.

Ne všechna sankční opatření jsou všemocná jak ukázal případ jednoho z nejbohatších Rusů. Ruský miliardář Roman Abramovič a majitel fotbalového klubu Chelsea měl problémy s prodloužením víza do Velké Británie, kam se bez víza nemohl dostat. Oligarcha však vše vyřešil jednoduše, získal izraelské občanství a jako občan Izraele může navštívit bez problémů Velkou Británii a svůj fotbalový klub. Mezitím nejbohatší občan Izraele si začíná budovat  sídlo na předměstí Tel Avivu Neve Cedek, kde koupil bývalý hotelový komplex.

(rp,prvnizpravy.cz,times,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif