Trump chtěl projednat námořní blokádu Venezuely!

zprávy

Americký prezident Donald Trump vyzval poradce, aby projednali zavedení námořní blokády Venezuely, uvedl zpravodajský portál Axios s odkazem na pět zdrojů v administrativě.

Trump chtěl projednat námořní blokádu Venezuely!
Ilustrační foto
20. srpna 2019 - 04:20

Podle něj Trump navrhl umístění lodí amerického námořnictva podél pobřeží Venezuely, aby se zabránilo dodávkám zboží do země. Trump začal takové diskuse nejednou za poslední rok a půl, tvrdí portál.

Podle něj ale Pentagon tuto myšlenku nebral vážně, protože ji považoval za nepraktickou, právně neudržitelnou a vyžadující příliš mnoho námořních sil.


Trump v srpnu kladně reagoval na otázku zpravodaje, zda zvažoval možnost blokády Venezuely, ale neposkytl podrobnosti. Podle jednoho zdroje by takový krok pravděpodobně vyžadoval více zdrojů, než by americké námořnictvo mohlo poskytnout. Zároveň úředníci v administrativě potvrdili portálu, že Trump nemá v úmyslu do regionu vyslat pozemní síly.

Americký prezident je hluboce zklamán tím, že venezuelská opozice nedokázala svrhnout vládu, uvedl portál. Začátkem roku 2019 vláda oznámila, že uznává vůdce opozice Juana Guaidó za prezidenta.

Ve Venezuele začaly 21. ledna masové protesty proti prezidentu Nicolasovi Madurovi krátce poté, co složil přísahu. Předseda Národního shromáždění Juan Guaidó se nelegálně prohlásil za prozatímní hlavu státu. Řada západních zemí vedená Spojenými státy oznámila uznání Guaidóa. Maduro nazval hlavu parlamentu loutkou v USA. Rusko, Čína, Turecko a několik dalších zemí podpořily Madura coby legitimního prezidenta. V Moskvě nazvali prezidentský status Guaidóa za "neexistující".

(kou, prvnizpravy.cz, axios.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif