Trump nemá důkaz o íránské hrozbě, ale jde vzhůru po žebříku eskalace

zprávy

V pátek prezident Trump oznámil, že použije zvláštní ustanovení nějakého starého zákona, aby mu umožnil prodávat zbraně Saúdské Arábii, aniž by s tím souhlasil Kongres.

Trump nemá důkaz o íránské hrozbě, ale jde vzhůru po žebříku eskalace
Donald Trump mluví o íránské hrozbě
25. května 2019 - 11:06

Pentagon rovněž vysílá na Blízký východ 1500 dalších vojáků, aby „chránili zájmy Spojených států v regionu“, proti „údajné“ íránské hrozbě. Začátkem tohoto měsíce Trumpova administrativa poslala do regionu tisíce dalších vojáků spolu s námořní skupinou lodí vedenou letadlovou  lodí, čtyřmi bombardovacími letadly a stíhacími letadly.

„Chceme mít ochranu na Blízkém východě. Budeme vysílat relativně malý počet vojáků, většinou obranných, například se teď velmi talentovaní lidé právě chystají na Blízký východ. A uvidíme, co se stane. Myslím, že to bude na Blízkém východě velmi dobré. Írán, jak víte, na celém světě inscenoval teror. Je to teď mnohem jiná země, než když jsem sem poprvé přišel. Bojují na 14 různých místech ve světě,“ řekl Donald Trump.

„Také už všichni víme co Donald Trump tvrdí, že americká politika se nedělá jako šachová partie, ale že jde o baseballový zápas, takže americký prezident nejdříve musí udělat ten hit a potom běžet, a Donald Trump má těch hitů už spoustu, přestávají být přehledné a pořád nevíme kam běží,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

„Nevím, o čem mluví, o jakých 14 různých místech. Přál bych si, aby někdo z tisku ho skutečně požádal, aby pojmenoval těch 14 míst. Myslím si, že je sporné, jestli by mohl jmenovat 14 zemí. Číslo dvě, jaké jsou to teroristické činy, za které je Írán zodpovědný na celém světě? Bylo by hezké, kdyby ho někdo z tisku požádal, aby na celém světě pojmenoval  alespoň tři teroristické činy, za něž odpovídá Írán. Hrozba samozřejmě přichází z Íránu, protože Spojené státy sem přesouvají letadlovou loď, stíhačky a tisíce vojáků k Íránu. Otázkou tedy je, kdo koho ohrožuje,“ ptá se Paul Jay  na  Real News Network.

„V Iráku a Sýrii nedošlo k žádnému zvýšení hrozby ze strany íránských sil,“ odpovídá na otázku íránské hrozby britský generál  Chris Ghika.

„Takže kde jsou důkazy? A je to pozoruhodné, že v médiích, v CNN a dalších médiích, protože jsou na rozcestí proti Trumpovi, se odehrává velmi zajímavá chvíle, kdy nesouhlasí s celou protiíránskou rétorikou, protože zcela nejsou na straně Trumpa.. Takže je tu něco - shledávám, že je tam něco pozitivního ve všech těch šílenstvích, která probíhají ve společenských médiích,“ upozorňuje Paul Jay 


„No, víš, první věc, na kterou jsem pomyslel, když vidím nárůst vojsk a prodej zbraní, je to jakýsi odstín operace Pouštní štít a následně Pouštní bouře. Bylo jasné, že administrativa George H.W. Bushe věděla, co chce dělat, ale museli nejdříve vytvořit pozici defenzivy. Prodávali raketové baterie Patriot Saúdské Arábii. Poslali tam všechny tyto jednotky. A myslím, že jak jsme viděli v komentáři britského generála, ve status quo nedošlo k žádné změně. A upřímně řečeno, jaké možné hrozby Írán udělal? Ve skutečnosti je například většina íránské činnosti v zemích, jako je například Irák, ve směru toho, co prezident Trump řekl,  což byl boj proti ISIS.

Takže si myslím, že jsme zde viděli a slyšeli prohlášení  plné „kachen“. Vzhledem k silám, které má Írán v regionu, tak už něco mohli spustit. Neustále říkají, že ne. Ale tento druh vojenského nárůstu, který je založen na obraně, se mi jeví jako velmi podobné odstíny války a pokus o poskytnutí alibi do budoucna, nebo co se může stát, jako byl incident v Tonkinském zálivu, nebo možná něco reálnějšího. Ale vzhůru po žebříku eskalace, jak se říká ve vojenském jazyce,“ reagoval Eugene Puryear, americký novinář, autor, aktivista a politik.

(rp,prvnizpravy.cz,realnews, foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif