Trump ruší sankce, stále doufá, že Turecko odstoupí od S-400

zprávy

USA stále očekávají, že Turecko opustí používání ruských protiletadlových raketových systémů S-400, řekl novinářům vysoký představitel Bílého domu.

Trump ruší sankce, stále doufá, že Turecko odstoupí od S-400
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan
24. října 2019 - 07:20

„Doufám, že Turci nebudou pokračovat (kupují) S-400 a vrátí se k tomu, co považujeme za standardní postup NATO - nemít seriózní ruské obranné systémy," uvedl úředník.

Potvrdil, že účast Turecka na americkém programu stíhaček a nákupu F-35 z USA by bylo vyloučena, pokud by nákupy S-400 a další významné vojenské nákupy  z Ruska pokračovaly.

Úředník dodal, že USA „chtějí mít dobré vztahy s Tureckem a dalšími členskými zeměmi (NATO) v Evropě“.


Dodávky ruských S-400 do Turecka začaly v polovině července. V polovině září byla dokončena druhá fáze dodávky. Podle tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogana bude S-400 plně funkční v dubnu 2020.

Ve středu turecký ministr obrany Hulusi Akar v rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil důvěru v to, že problémy ve vztazích se Spojenými státy lze překonat a Ankara se bude i nadále účastnit programu F-35. Kromě toho nevyloučil, že by Turecko mohlo koupit systémy protivzdušné obrany American Patriot.

Spojené státy ruší sankce uvalené před týdnem na Turecko kvůli jeho vojenskému vpádu na severovýchod Sýrie. Ve středečním projevu to oznámil americký prezident Donald Trump s tím, že Ankara ve středu informovala americkou vládu, že v Sýrii ukončí bojové operace a že klid zbraní bude trvalý. Dohodu o uklidnění situace v Sýrii označil šéf Bílého domu za přelomovou. 

 (rp,prvnizprav.cz,ria,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif