Turecko nepodpoří plán NATO na „ochranu“ Polska a Pobaltí

zprávy

Turecko odmítá podpořit obranný plán NATO pro Pobaltí a Polsko, dokud aliance nenabídne Ankaře větší politickou podporu pro její boj proti kurdským milicím YPG v severní Sýrii.

Turecko nepodpoří plán NATO na „ochranu“ Polska a Pobaltí
Recep Tayyip Erdoğan, turecký prezident
27. listopadu 2019 - 07:20

„Ankara vzkázala svému vyslanci NATO, aby nepodepsal plán a zaujal tvrdý postoj na schůzkách a soukromých jednáních a požadoval, aby aliance v oficiálním prohlášení uznala kurdské národní síly sebeobrany (YPG) jako teroristy," uvádí se v prohlášení.

Vyslanci NATO se snaží získat formální souhlas všech 29 zemí, které jsou členy aliance, ohledně „vojenského plánu na ochranu Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska v případě ruského útoku“.

NATO příští týden pořádá summit k 70. výročí v Londýně a spor mezi Ankarou a Washingtonem ohledně turecké ofenzívy v severní Sýrii proti milicím YPG, které považuje za teroristy se spojením s kurdskými militanty na turecké půdě, trvá.

„Turci berou Východoevropany jako rukojmí a blokují schválení tohoto vojenského plánu, dokud nedostanou ústupky," řekl agentuře Reuters jeden z diplomatických zdrojů.


Druhý zdroj označil chování Turecka jako  „rušivé“, když se NATO snaží ukázat, že je sjednoceno poté, co americký prezident Donald Trump vyjádřil skepticismus vůči alianci a francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že NATO zažívá „mozkovou smrt“.

Bez souhlasu Ankary bude pro země NATO obtížnější v krátké době rozšířit své síly v Polsku a Pobaltí.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve označení „ruská hrozba“ ohodnotil jako neopodstatněné.

(rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif