Ukrajina: Konečně už máme americké Javeliny, teď Rusům ukážeme!

zprávy

Spojené státy se na podzim minulého roku rozhodly poskytnout Ukrajině pro zvýšení obranných schopností systémy raketové systémy Javelin, nyní na Ukrajinu dorazila první dodávka.

Ukrajina: Konečně už máme americké Javeliny, teď Rusům ukážeme!
Protitankový raketový systém Javelin
1. května 2018 - 07:20

Americké úřady v roce 2017 schválily dodávky zbraní do Kyjeva, včetně přenosných protitankových raketových systémů Javelin. Navzdory opakovaným požadavkům ukrajinské strany předchozí administrativa Baracka Obamy odmítla zbraně dodat.

Rusko opakovaně varovalo před dodávkou zbraní Ukrajině, protože to jen povede k eskalaci konfliktu v Donbassu. Jak opakovaně uvedl tiskový mluvčí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov, dodávky zbraní z vnějšku na Ukrajinu nepřispějí k řešení situace na Donbasu a k prosazení Minských dohod.

Defence News: Dodávky zbraní Kyjevu jsou chybou Washingtonu!


FGM-148 Javelin je přenosný protitankový raketový komplet středního dosahu s pasivním samonaváděcím zařízením typu „vystřel a zapomeň“ (Fire and forget) odpalovaný z ramene či vozidel. Střela se dá použít jako protitanková, dokonce je účinná i proti vrtulníkům. Naopak se nedá využít k ničení budov, jelikož je naváděna teplem, tzn. že může najít nejslabší místo v pancéřování obrněných vozidel. Účinný dostřel: minimální 65 m, maximální 2500 m.

"Nemůžeme Američanům zakázat, aby něco dodávali, ale jistě z toho vyvodíme závěry. Zástupci Doněcka a Luhanska to s obavami sledují. Myslím, že i to musíme mít na paměti," řekl v televizi Rusko-1.

Sergej Lavrov dále poznamenal, že země EU nechtějí pomáhat Spojeným státům ve vyzbrojování Ukrajiny.

"Evropa nemluví, ale tiše a neveřejně to odmítá. Podle našich údajů v rozhovorech se Spojenými státy vyjadřují nesouhlas k naléhání Washingtonu, aby se Evropa připojila k těmto dodávkám zbraní," pokračoval ruský ministr zahraničí.


(rp,prvnizpravy.cz,ria,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif